Legendarul cantaret folk american Bob Dylan a devenit primul cantaret din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura, pe 13 octombrie 2016, pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Desi fanii si colegii de breasla ai artistului american l-au felicitat in numar mare pentru castigarea premiului, artistul, in varsta de 75 de ani, nu a vorbit in mod public pana la interviul din The Telegraph despre acest trofeu prestigios.

Recent, starul american a sters de pe site-ul sau oficial o referire la aceasta distinctie. Mentiunea ”laureat al premiului Nobel pentru literatura”, a aparut pentru o perioada foarte scurta in articolul de promovare a volumului de versuri ”The Lyrics: 1961-2012”, pe site-ul artistului. Acea mentiune a fost stearsa de pe site pe 21 octombrie.

La sfarsitul acestei saptamani, Bob Dylan a decis sa vorbeasca in sfarsit despre Nobelul pentru literatura si s-a declarat ”complet surprins” de acest premiu. Intr-unul dintre rarele sale interviuri, acordat pentru The Telegraph, vineri, cantaretul american a spus: ”Nu-i asa ca e o mare realizare? E greu de crezut... cine ar putea sa viseze la asa ceva?”.

In mod traditional, toti laureatii premiilor Nobel sunt invitati in fiecare an sa participe la o ceremonie de inmanare a premiilor, la Stockholm, in Suedia. Reprezentantii Academiei Suedeze, institutia care atribuie premiul Nobel pentru literatura, anuntase in urma cu cateva zile ca nu reusea sa ia legatura cu Bob Dylan.

Intrebat daca va participa la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel, pe 10 decembrie, Bob Dylan a oferit jurnalistilor de la The Telegraph urmatorul raspuns: ”Da, absolut. Daca va fi posibil”.

Apoi, starul american a insistat asupra faptului ca nu a ignorat e-mailurile si apelurile telefonice ale organizatorilor, spunand ca este o persoana care poate fi contactata cu usurinta. ”Ei bine, sunt chiar aici, pot fi contactat”, a spus Dylan.

Citeste si:

Interviul oferit de Bob Dylan a fost publicat la aproape o saptamana dupa ce Per Wastberg, membru al Academiei Suedeze, a spus ca legendarul artist american este ”nepoliticos si arogant”, dupa ce presa internationala a publicat o serie de articole care sugereau ca Dylan ar fi evitat in mod intentionat sa raspunda mesajelor oficialilor suedezi.

Vineri, Fundatia Nobel a anuntat insa printr-un comunicat oficial ca Bob Dylan a discutat in aceasta saptamana cu Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, si i-a transmis ca va accepta premiul.

Comitetul Nobel spune ca va depinde doar de Bob Dylan daca va dori sa participe sau nu la ceremonia oficiala de inmanare a premiilor Nobel, ce va avea loc in luna decembrie.

In fiecare an, pe 10 decembrie, laureatii premiilor Nobel sunt invitati la o ceremonie in cadrul careia trofeele le sunt inmanate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureatii trebuie sa sustina discursuri de acceptare a premiilor in cadrul unui banchet.

Bob Dylan, in varsta de 75 de ani, ale carui versuri si cantece au influentat generatii de fani, este primul cantator din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura. Printre favoritii din acest an se numarau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiana Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o.

Cantaretul american Bob Dylan a castigat premiul Nobel pentru literatura pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel. Bob Dylan are statutul unei legende. Influenta lui asupra muzicii contemporane este profunda, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatura secundara”, reprezentand sursa de inspiratie principala pentru numerosi scriitori.

Prin versurile sale, publicate in volume sau transpuse pe muzica, Bob Dylan a marcat cultura americana in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Majoritatea compozitiilor sale au devenit embleme ale miscarilor anti-razboi si pentru drepturile civile la scara mondiala.

Sursa foto: Wikipedia