In Romania se afla una dintre ultimele mari paduri de fagi din Europa. Este vorba despre parcul National Domogled Valea Cernei, care a ajuns si in presa internationala. Nu este cazul sa ne bucuram, pentru ca jurnalistii BBC au scris despre defrisarile masive din aceasta zona: doar jumatate din padure se afla sub protectia UNESCO, restul fiind supusa defrisarilor extreme si necontrolate care au loc in zona.

ONG-ul „Agentul Verde” a surprins cum se doboara copacii intr-una dintre padurile din parc. In cadrul unei discutii dintre activistii pentru mediu si cei care pun la pamant hectare intregi de paduri, ultimii si-au "scuzat" comportamentul pe motiv ca "e pacat sa ramana lemnul ala acolo, in loc sa fie valorificat".

In zece ani, padurea ar putea disparea cu totul, se mentioneaza in reportaj.

Vezi si: Senatul a adoptat un proiect care permite defrisarile in zonele cu paduri virgine

Jurnalistul BBC Nick Thorpe a venit in Romania pentru a vedea cu ochii lui cum se taie padurile. Concluzia?

Citeste si:
BBC: De ce oamenii trag la alcool în perioada de izolare
BBC: De ce oamenii trag la...

„Cu cat intri mai adanc in acest parc, cu atat devine mai evidenta defisarea. Tot parcul pare a fi o zona pentru defrisare. Ne-am oprit sa vedem acesti fagi proaspat taiati. Acesta pare sa fi fost mai mult de 200 de ani”, spune el.

La stanga si la dreapta, drumurile forestiere, paraiele si potecile parcului National Domogled Valea Cernei sunt pline de cioturi, busteni, lemn abandonat, arbori tineri si batrani, macelariti deopotriva, arata Digi24.

Masacrul din padurile din Romania se vede cu ochiul liber, dar mai ales in statistici. Din doua milioane de hectare de paduri virgine mai avem acum putin peste 100.000.

Citeste si:
Interzis la tăierea lemnului. Pădurile mai vechi de 140 de ani vor...
Nu se mai taie lemn din...
Sursa foto: Dobos Bella Noemi / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Citește și
Jurnalist întors recent din Italia pe Otopeni: ce spune despre carantină
Setari Cookie-uri