Fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) si facultative (Pilon III) au inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2011 active nete in valoare totala de 6,852 de miliarde de lei, in crestere cu 3,37% fata de noiembrie anul trecut si cu 47% fata de aceeasi perioada din 2010.
Defalcat, la sfarsitul lunii decembrie, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) administrau active nete in valoare de 6,416 miliarde de lei, reprezentand contributii din partea a 5.516.024 de persoane, in timp ce fondurile de pensii facultative gestionau suma 436 milioane de lei in active nete.

Numarul participantilor la fondurile facultative a ajuns in decembrie 2011 la 260.379 de persoane, potrivit calculelor wall-street.ro, pe baza datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Asadar, in luna noiembrie, romanii au virat atat catre fondurile pensii obligatorii cat si facultative suma de 224 milioane lei, in crestere cu 3,37% fata de octombrie 2011.

Pe Pilon II, fondul cu cele mai multe active in administrare a ramas cel administrat de ING, avand in adminstrare 2,458 miliarde de lei. Acesta este urmat de AZT Viitorul Tau - administrat de Allianz-Tiriac - cu active de 1,506 miliarde de lei si de fondul Aripi, administrat de Generali, cu active nete in valoare de 520 milioane de lei.



In cazul fondurilor de pensii facultative, cele mai multe active aflate in administrare le avea fondul ING Optim (147 milioane de lei), urmat de BCR Plus (74,7 milioane de lei) si de AZT Moderato (66,5 milioane de lei).

La sfarsitul anului 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. De asemenea, un numar de 11 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri