Cinci oportunitati de investitii in cazul prabusirii zonei euro
Economia globala incetineste, criza deficitelor se agraveaza, iar autoritatile europene par ca nu mai au solutii si fonduri. Care sunt, in aceste conditii, optiunile investitorilor tinand cont de riscul de redonominare sau devalorizare a banilor de hartie?
Marius Alexandru Stanciu • 20 Iunie 2012 • Money





1 / 5
5. Valute sanatoase ale tarilor neafectate de criza
2 / 5
4. Valute traditionale de refugiu
3 / 5
3. Metale pretioase
4 / 5
2. Proprietati in Germania
5 / 5
1. Cash, casa la tara si micro ferme
Pietele financiare deja speculeaza ca zona euro ar fi in pragul unui colaps si cauta cele mai profitabile optiuni pentru protectia capitalului si investitii eficiente ca raspuns la criza din regiune. De exemplu, in tari precum Singapore, Canada, Suedia sau Norvegia situatia este sub control din punct de vedere fiscal, iar perspectivele de crestere economica si randament sunt mai putin negative decat a zonelor contamintate, apreciaza analistii Admiral Markets.
In cadrul acestei analize, s-a pornit de la premiza ca pe termen scurt riscul de deflatie este mai mare, iar pe termen lung inflatia este o certitudine. Drept urmare, exista o probabilitate ridicata ca oficialii G-20 sa printeze in cele din urma bani, ca alternativa la o noua depresiune globala.
In cadrul acestei analize, s-a pornit de la premiza ca pe termen scurt riscul de deflatie este mai mare, iar pe termen lung inflatia este o certitudine. Drept urmare, exista o probabilitate ridicata ca oficialii G-20 sa printeze in cele din urma bani, ca alternativa la o noua depresiune globala.
Valutele traditionale de refugiu sunt francul elvetian, dolarul american si yenul japonez. Daca situatia in regiune continua sa se deterioreze, Banca Nationala a Elvetiei va abandona sau diminua plafonul minim fata de Euro. In pofida incetinirii economice, dolarul si yenul se apreciaza in momente de panica datorita lichiditatii si stabilitatii.
Investitiile in arta si in metale pretioase sunt cele mai sigure pe timp de criza, spun expertii. Afectate in perioadele de inflatie in scadere precum prima parte a acestui an, aurul este prima optiune in cazul in care bancile centrale vor printa din nou si vor devaloriza banii de hartie, iar aceasta pare singura solutie pentru a evita sau prelungi o noua depresiune.
Indiferent de masurile adoptate de Banca Centrala Europeana, cererea in economia germana va creste. Pretul proprietatilor a inceput sa creasca dupa doua decenii de stagnare, iar fluxul de capital panicat din regiune si devalorizarea monedei europene vor impulsiona aceasta tendinta.
Scenariul terifiant, dar nu imposibil, dezintegrarea zonei euro si a Uniunii ar duce la o criza fara precedent si accesul la conturile bancare ar putea fi ingreunat. Totodata, din punct de vedere investitional, nu exista investitie mai importanta decat sanatatea si siguranta, iar in perioade de depresiune, micile proprietati si ferme la tara nu doar vor pastra puterea de cumparare a banilor, dar vor creste in valoare.
Te-ar putea interesa si: