Cursul leu/euro a inregistrat o scadere minora (-0,06%) in primele trei sedinte din acest an, BNR anuntand miercuri un curs oficial de 4,5217. Intarirea leului este asteptata sa continue in primele trei luni din 2016 de catre analistii ING, care mizeaza pe un curs de 4,45 lei/euro la sfarsitul acestei perioade.

In raport cu dolarul, moneda nationala a pierdut teren anul acesta, cursul leu/dolar urcand de la 4,1477 in ultima sedinta din 2015, la 4,2141 in sedinta de miercuri.

Dolarul este de altfel valuta castigatoare a acestui inceput de an, moneda americana castigand teren in fata majoritatii valutelor din pietele emergente, in contextul noilor turbulente aparute in China.

“Credem ca vanzarile inregistrate pe valutele din pietele emergente au un efect limitat asupra leului si ne asteptam la o slabiciune moderata pe RON inainte de sedinta BNR de maine”, se mentioneaza intr-o nota a analistilor ING Bank.

BNR ar putea mentine joi dobanda de politica monetara la 1,75%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii in lei si valuta constante, estimeaza analistii, care vad dobanda-cheie la acelasi nivel pe parcursul anului

Costul leilor, la minim istoric. Dobanzile la lei trebuie sa scada

Bancile ar trebui sa coboare dobanzile la creditele in lei la inceput de an, in contextul in care indicele de piata monetara ROBOR la 3 luni a coborat la un nou minim istoric, sub 1%. Dupa ce ieri indicele de referinta pentru majoritatea creditelor in lei ajunsese la 1%, astazi a scazut la 0,98%. Dobanda overnight a scazut si ea miercuri, la 0,46%, fata de 0,52% in sedinta de marti.

Statul s-a imprumutat in schimb mai scump la prima licitatie din 2016. Trezoreria a atras 600 milioane lei, prin titluri scadente in ianuarie 2018, la un cost mediu anual de 1,47%, in crestere usoara fata de nivelul de 1,43% consemnat la licitatia din luna decembrie.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri