Pensiile de stat vor acoperi cel mai probabil doar un sfert din ultimul salariu pe care un roman obsinuit il va incasa inainte de retragerea din activitate, iar in acest conditii populatia ar trebui sa se bazeze pe propriile economii si investitii pentru perioada cand vor depasi varsta de 60 de ani, considera Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management.

“Cea mai scumpa achizitie pe care o faci de-a lungul vietii nu este reprezentata de o casa sau o masina, ci de banii pe care ii cheltuiesti pentru a-ti ‘achizitiona’ propria bunastare dupa varsta de 60 de ani. Este o sintagma pe care am auzit-o in SUA la o prezentare a Labor Department (n.red. Departamentul Muncii) prin care erau incurajate economiile si investitiile. Acest lucru este valabil si in Romania, iar in conditiile in care pensia de stat va acoperi probabil doar 25% din ultimul salariu, romanii ar trebui sa isi faca singuri propriul ‘Pilon IV’”, mentioneaza Popovici.

In ziua de salariu, inainte de orice alta cheltuiala, trebuie sa te platesti pe tine insuti. Primul pas este acela sa economisesti constant, luna de luna, cel putin 100 sau 200 de lei

Daca in prezent un angajat sustine circa 1,3 pensionari, situatia este asteptata sa se deterioreze in urmatorii ani, astfel incat in 2032 un angajat va sustine 2,5 pensionari. Ca urmare, sistemul public de pensii romanesc de tip “pay as you go”, prin care angajatii de astazi platesc pentru pensionarii curenti, va fi pus sub presiune.

De altfel, un sondaj realizat de ING cu 3 ani in urma arata ca 85% din persoanele cu o varsta sub 45 de ani nu economisesc pentru pensie. Mai mult, 30% dintre participantii la sondaj considerau ca statul este responsabil pentru viitorul lor financiar.

“In ziua de salariu, inainte de orice alta cheltuiala, trebuie sa te platesti pe tine insuti. Primul pas este acela sa economisesti constant, luna de luna, cel putin 100 sau 200 de lei, aceasta fiind cea mai simpla metoda de a acumula avere pe termen lung. Banii trebuie plasati intr-un portofoliu format din orice active financiare sau nefinanciare: de la depozite bancare, la asigurari unit-linked, fonduri mutuale, titluri de stat, actiuni si investitii imobiliare”, mentioneaza Popovici.

Oricine are astazi bani intr-un depozit bancar trebuie sa fie constient ca pierde bani in fiecare minut

Al doilea pas recomandat celor care vor sa acumuleze bani pentru pensionare este reprezentat de maximizarea castigurilor.

“Oricine are astazi bani intr-un depozit bancar trebuie sa fie constient ca pierde bani in fiecare minut. Cat timp ai o dobanda de 1% si inflatia este 3,3%, toti banii care stau acum in depozite au o dobanda negativa. Nu spun insa ca din acest motiv ar trebui sa ne ducem cu toti banii in actiuni pe bursa, deoarece vorbim de riscuri si castiguri diferite. Totusi, toata lumea trebuie sa isi faca un plan pe termen lung si sa isi plaseze banii corespunzator”, spune Dan Popovici.

Potrivit acestuia, plasamente pe bursa si in fonduri de actiuni sunt recomandate doar persoanelor dispuse sa economiseasca pe termen lung si care in acest fel vor fi ferite de eventualele scaderi de moment ale actiunilor.

“Daca mai ai 20-25 ani pana la pensie este clar ca vei mai prinde inca doua sau chiar trei cicluri economice. Da, este foarte posibil sa ai o scadere de 10-20% pe actiuni intr-un an, insa cel mai probabil in anii urmatori vei recupera respectiva scadere si vei avea un castig chiar mai mare decat un plasament in fonduri de obligatiuni sau titluri de stat. Totul tine de ce obiectiv investitional ai si de cat timp esti dispus sa mentii investitiile facute”, afirma directorul OTP Asset Management.

In cel mai slab an din istoria sa (2008), Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 70%, urmand tendinta pietelor externe care s-au prabusit. Luand in calcul si dividendele distribuite de companiile listate in ultimii 10 ani, piata romaneasca a recuperat pierderile generate de criza din 2008.

Pe plan extern situatia este chiar mai buna: in SUA, de exemplu, Bursa din New York a recuperat pierderile din 2008 in mai putin de 4 ani, iar in prezent a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.

Fondurile romanesti cu plasamente in actiuni au adus anul trecut castiguri cuprinse in general intre 15 si 20%, evolutie datorata cresterii actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti dar si dividendelor foarte generoase distribuite de companiile de stat in 2017.

De cealalta parte, fondurile de obligatiuni, considerate cele mai sigure optiuni investitionale si in care cei mai multi romani si-au plasat banii, au avut randamente cuprinse intre 1% si 3%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri