In goana dupa acoperirea deficitului bugetar, Guvernul si-a indreptat recent privirea catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II), avand in plan fie nationailzarea, fie un transfer partial a averii acestora in buget sub aparenta lasare la alegerea populatiei a deciziei privind destinatia banilor de pensie. Cititi in continuare care sunt cifrele cheie ale fondurilor de pensii private obligatorii la 10 ani de la infiintare.

Sistemul de pensii din Romania este impartit in trei piloane. Pilonul I este reprezentat de sistemul public de pensii, in care se varsa lunar 21,25% din venitul salarial brut lunar al fiecarui angajat din Romania, in vreme ce in Pilonul II se se transfera lunar 3,75% din venitul salarial brut. Pilonul III este sistemul privat optional de pensii, la care orice persoana din Romania are optiunea sa contribuie in mod individual, beneficiind de o deductibilitate pana la nivelul de 400 euro / an atat la angajat cat si la angajator.

Ce castig genereaza in prezent fondurile?

Rata de rentabilitate anualizata a celor sapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) variaza in prezent intre 4% si 6%. Aceasta s-a redus in ultimii ani odata cu scaderea generalizata a dobanzilor din piata. In ianuarie 2011, de exemplu, rentabilitatea medie ponderata pe ultimele 24 de luni ajungea la 15%.

In ce investesc fondurile de pensii private?

Circa 60% din banii fondurilor de pensii private finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman. A doua cea mai mare investitie a fondurilor este in actiuni cotate pe bursa, evolutia pozitiva a pietei de capital din ultimii ani fiind sustinuta intr-o anumita masura de achizitiile facute de fondurile de pensii.

Cum a evoluat 'averea' fondurilor de pensii private

Valoarea banilor administrati in cadrul Pilonului II a ajuns in prezent la 41,6 miliarde de lei, dupa ce, in primul an de la lansare, activele acestora nu depaseau 1 miliard de lei.

Cati romani au bani in fondurile de pensii private

Peste 7 milioane de romani au bani in fondurile de pensii private obligatorii. In decembrie 2017, contributia medie lunara facuta de un roman a variat intre 137 lei si 173 lei, in functie de fondul prin care aceasta a fost facuta.

Valoarea unitatii de fond

Valoarea medie a unei unitati de fond s-a dublat de la infiintarea Pilonului II si pana in momentul de fata. De notat totusi ca in ultimele 12 luni valoarea acesteia in buna parte a stagnat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri