Sistemul de pensii din Romania este impartit in trei piloane. Pilonul I este reprezentat de sistemul public de pensii, in care se varsa lunar 21,25% din venitul salarial brut lunar al fiecarui angajat din Romania, in vreme ce in Pilonul II se se transfera lunar 3,75% din venitul salarial brut. Pilonul III este sistemul privat optional de pensii, la care orice persoana din Romania are optiunea sa contribuie in mod individual, beneficiind de o deductibilitate pana la nivelul de 400 euro / an atat la angajat cat si la angajator.

Ce castig genereaza in prezent fondurile?

Rata de rentabilitate anualizata a celor sapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) variaza in prezent intre 4% si 6%. Aceasta s-a redus in ultimii ani odata cu scaderea generalizata a dobanzilor din piata. In ianuarie 2011, de exemplu, rentabilitatea medie ponderata pe ultimele 24 de luni ajungea la 15%.

In ce investesc fondurile de pensii private?

Circa 60% din banii fondurilor de pensii private finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman. A doua cea mai mare investitie a fondurilor este in actiuni cotate pe bursa, evolutia pozitiva a pietei de capital din ultimii ani fiind sustinuta intr-o anumita masura de achizitiile facute de fondurile de pensii.

Cum a evoluat 'averea' fondurilor de pensii private

Valoarea banilor administrati in cadrul Pilonului II a ajuns in prezent la 41,6 miliarde de lei, dupa ce, in primul an de la lansare, activele acestora nu depaseau 1 miliard de lei.

Ministerul Muncii propune...
Citeste si: Ministerul Muncii propune crearea unui sistem de pensii ocupationale

Cati romani au bani in fondurile de pensii private

Peste 7 milioane de romani au bani in fondurile de pensii private obligatorii. In decembrie 2017, contributia medie lunara facuta de un roman a variat intre 137 lei si 173 lei, in functie de fondul prin care aceasta a fost facuta.

Valoarea unitatii de fond

Valoarea medie a unei unitati de fond s-a dublat de la infiintarea Pilonului II si pana in momentul de fata. De notat totusi ca in ultimele 12 luni valoarea acesteia in buna parte a stagnat.

Sursa foto: Shutterstock