2018 a fost anul in care dobanzile au reinceput sa creasca, criptomonedele s-au prabusit, actiunile au avut traiectorii diametral opuse in functie de tara de provenienta, in vreme ce dolarul american s-a dovedit a fi cea mai sigura investitie.

Bitcoin: 1.000 de lei in ianuarie ar fi insemnat 244 lei astazi (-75,6%)

Dupa cresterea uriasa din 2017, Bitcoin s-a prabusit cu 75,6% anul acesta si a tras dupa el toata piata monedelor virtuale, aflata in cadere libera la nivelul anului 2018.

A fost Bitcoin o bula care in curand va deveni doar istorie, sau criptomoneda isi va reveni in anii care vor urma? Nimic nu este clar in momentul de fata, insa ceea ce este sigur e faptul ca un roman care la inceputul lui 2017 ar fi fost atins de ‘febra’ Bitcoin, investind 1.000 de lei in aceasta moneda, astazi ar fi mai fi avut in cont doar 244 de lei.

Avand in vedere evolutia din 2018, Bitcoin si monedele virtuale pot fi cu usurinta declarate cele mai proaste investitii posibile in acest an.

Valute: Investitia in dolari – 1.054 lei (+5,7%); investitia in euro – 1.001 lei (+0,1%)

Presupunand ca toate schimburile ar fi fost facute la cursul oficial publicat de BNR, un roman care ar fi cumparat dolari de 1.000 de lei la inceputul anului ar fi avut astazi echivalentul a 1.054 lei, reprezentand o crestere de 5,7%. De cealalta parte, aceeasi suma investita in euro ar fi echivalat in prezent cu 1.001,4 lei, avand in vedere cresterea de 0,14% a monedei europene.

Rezerva federala americana (Fed) a majorat in acest an de trei ori dobanda cheie, iar anul viitor sunt asteptate alte doua sau trei cresteri. Masura a impulsionat dolarul, care anul acesta a castigat teren in fata tuturor valutelor importante, trendul crescator fiind asteptat sa continue si in 2019. Dolarul s-a intarit in 2018 si in contextul temerilor privind amplificarea unui razboi comercial intre SUA si China, fapt care i-a facut pe investitori sa caute un refugiu, dolarul fiind de obicei una dintre primele optiuni.

Depozit bancar: 1.006 lei (+0,6%) sau 1.015 lei (+1,55%)

Dobanzile bancare au crescut semnificativ in ultimele luni, odata cu pasii succesivi de majorare a dobanzii cheie realizati in 2018 de catre BNR, astfel ca in prezent dobanzile anuale la un depozit in lei pe 12 luni ajung si la 4%.

Totusi, la inceputul anului cele mai mari banci din Romania practicau dobanzi cuprinse intre 0,6% (BCR) si 1,55% (Alpha Bank). Raportat la aceste dobanzi, o persoana care ar fi constituit un depozit de 1.000 de lei la inceputul anului ar avea in prezent in cont o suma cuprinsa intre 1.006 lei si 1.015 lei – in functie de banca aleasa.

Fondurile de obligatiuni: 1.021 lei (+2,1%)

ERSTE Bond Flexible RON (fost BCR Obligatiuni), cel mai mare fond de obligatiuni din Romania, inregistraeaza o crestere de 2,1% anul acesta, ceea ce inseamna ca 1.000 de lei plasati la inceputul lui 2018 s-ar fi transformat astazi in 1.021 lei. In general, fondurile de obligatiuni romanesti au in prezent randamente cuprinse intre 1 si 2%.

Aur: 936 lei (-6,4%)

Desi aurul fizic a ajuns sa fie vandut chiar si in oferte de Black Friday de catre anumiti retaileri din Romania, investitiile in metalul pretios nu au fost tocmai stralucite anul acesta. Pe pietele internationale, pretul aurului a scazut cu aproximativ 6,4% in ultimele 12 luni, ceea ce inseamna ca 1.000 de lei investiti in ianuarie in instrumente financiare ce aveau aurul ca activ suport, s-ar fi transformat astazi in aproximativ 936 de lei.

Investitorii au evitat aurul anul acesta in conditiile in care evolutia relativ buna a actiunilor si perspectivele in general pozitive ale companiilor au facut din burse o investitie mai atractiva decat acest metal. Pe pietele internationale, aurul se tranzactiona miercuri la pretul de 1.251 dolari/uncie.

Petrol: 867 lei (-13,3%)

Petrolul a avut un an foarte bun pana in luna octombrie, cand a ajuns la pretul de 84,1 dolari/baril, cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 4 ani. Ulterior insa, barilul Brent a inceput sa scada puternic si a ajuns in momentul de fata la 57,9 dolari, reprezentand o scadere de 13,3% la nivelul intregului an 2018. Evolutia negativa din ultimele luni este pusa pe seama temerilor privind scaderea cererii globale, cauzata de incetinirea cresterii economice. De asemenea, investitorii nu sunt increzatorii ca tarile OPEC isi vor indeplini planul de reducere a productiei de titei.

Fondurile de actiuni: 1.006 lei (+0,6%) sau 1.148 lei (+14,8%)

*In cazul fondurilor de actiuni, datele vor fi cel mai probabil puternic afectate de scaderile majore inregistrate pe Bursa de Valori Bucuresti dupa data redactarii articolului (18 decembrie), ca urmare a proiectului de Ordonanta de Urgenta care introduce taxa pe lacomie pentru banci, precum si alte masuri precum plafonarea pretului la gaze.

Castigurile aduse de actiunile companiilor romanesti au fost semnificative anul acesta, in special datorita distributiilor generoase de dividende facute de companiile de stat la presiunea Guvernului.

Ca urmare, fondurile de investitii cu plasamente in actiuni au avut in general evolutii pozitive, cea mai mare crestere fiind inregistrata de ETF BET Tradeville, un fond de investitii listat pe Bursa de Valori Bucuresti. Un plasament de 1.000 de lei in unitatile acestui fond ar valora astazi aproximativ 1.148 de lei (+14,8%).

De asemenea, plasamente similare in fondurile NN International Romanian Equity si BT Maxim (cele mai mare fonduri de actiuni din Romania) ar valora 1.006,4 lei (+0,64%), respectiv 1.043 lei (+4,3%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri