Desi romanii nu se inghesuie in general sa investeasca pe bursa, exista situatii in care brokeri ilegali incearca sa fraudeze posibilii investitori, chiar saptamana trecuta Politia Romana anuntand deschiderea unui dosar in care o retea de brokeri ilegali au pagubit mai multe persoane cu 300.000 de euro. Cititi in continuare care sunt semnalele de alarma la care trebuie sa fiti atenti atunci cand cineva incearca sa va convinga sa va investiti banii.

Cazurile in care brokerii ilegali incearca sa fraudeze persoanele de buna credinta s-au rarit semnificativ in ultimii 5 ani, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiare a inasprit regulamentele menite sa protejeze consumatorii de produse financiare.

In general, cu cat ai mai multe cunostinte despre domeniul financiar, cu atat va fi mai greu pentru un broker fals sa te insele, acestia bazandu-se aproape exclusiv pe lipsa educatiei financiare a inselatilor.

Totusi, de la bun inceput pot fi trasate o serie de semnale care ar trebui sa te faca sa iti pui intrebari cu privire la adevaratele intentii ale asa-zisilor “brokeri”.

Semnale de alarma:

  • Un reprezentant al unei firme de brokeraj te contacteaza (telefonic/email) desi nu ai participat niciodata la un eveniment organizat de acestia (webminar/semniar/conferinte/sales pitch) si nici nu te-ai inregistrat vreodata in baza lor de date.
  • Firma de brokeraj nu este reglementata (mai multe despre acest lucru in continuarea articolului)
  • Firma este recent infiintata
  • Review-uri/opinii negative postate online de alti clienti ai firmei
  • Promisiunea unor castiguri ce par a fi mult prea mari
  • Nu au website sau website-ul casei de brokeraj este extrem de sarac in informatii
  • Cel care te contacteaza nu stie sau evita sa iti raspunda la intrebari
  • Cel care te contacteaza iti cere mereu sa depozitezi sume cat mai mari de bani

De la bun inceput trebuie spus ca in Romania este ilegal pentru orice firma de brokeraj sa contacteze telefonic persoane daca acestea nu si-au exprimat in prealabil interesul de a investi, sau daca nu si-au dat in prealabil acordul pentru a fi contactati. Practic, daca esti sunat de reprezentantul unei case de brokeraj de care nu ai auzit niciodata sau cu care nu ai lucrat niciodata, ceea ce acesta face este deja ilegal.

Un alt lucru important de stiut este ca pentru a oferi servicii financiare in Romania, orice firma de brokeraj trebui sa fie reglementata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sau de o autoritate similara dintr-o alta tara europeana. Un registru al firmelor de brokeraj care au voie sa opereze in Romania poate sa fie gasit la aceasta pagina web, accesand pagina “SECTIUNI”, apoi pagina “ENTITATI CARE PRESTEAZA SERVICII SI ACTIVITATI DE INVESTITII IN ROMANIA” (vezi exemplu in fotografia de mai jos). Daca in continuare nu esti sigur de legalitatea firmei, poti suna la 0800.825.627 – numarul de telefon al ASF pentru relatii cu publicul.

Daca un broker spune ca iti poate oferi posibilitatea sa tranzactionezi si actiuni romanesti, inseamna ca acesta este un intermediar autorizat sa tranzactioneze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). La aceasta pagina poti verifica lista tuturor caselor de brokeraj autorizate sa activeze pe BVB.

Istoricul firmei este de asemenea important cand verifici o casa de brokeraj. O firma recent infiintata nu inseamna automat ca aceasta incearca sa isi insele clientii, insa merita verificata mai atent.

De asemenea, brokerii se bazeaza pe reputatie cand incearca sa isi atraga clientii, asa ca o simpla cautare pe Google a numelui brokerului sau a firmei de brokeraj poate scoate la iveala cat de activa este aceasta in spatiul public, dar si opinii din partea clientilor.

Nu in ultimul rand, un broker care promite castiguri – sau care promite castiguri ce par uriase (de exemplu, dublarea banilor) - ar trebui sa ridice mari semnale de intrebare si sa te faca sa il eviti aproape instant. Niciun broker nu poate afirma ca o investitie pe bursa va genera garantat un anumit castig, deoarece, daca ar sti acest lucru cu certitudine, acesta ar investi exclusiv pe cont propriu, fara sa isi faca “griji” de bunastarea altei persoane.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri