Raiffeisen Capital & Investment (RCI), Intercapital Invest si Alpha Finance sunt casele de brokeraj care au adus mai mult de jumatate din totalul companiilor noi care s-au listat pe Bursa de Valori Bucuresti de la inceputul lui 2000 si pana in prezent. Mai nou insa, deal-urile de sute de milioane de euro pe care statul roman le-a facut pe bursa in ultimii doi ani au atras atentia unor colosi internationali, precum Goldman Sachs sau Morgan Stanley, care isi fac simtita prezenta tot mai puternic pe plan locala.

Brokerii de la Raiffeisen au intermediat 6 din cele 19 de oferte publice initiale (IPO) de actiuni facute in ultimii 14 ani, cea mai recenta listare fiind cea a Romgaz (SNG), din toamna anului trecut. RCI s-a remarcat in special datorita implicarii constante in ofertele majore de pe Bursa, asa cum a fost cazul Transelectrica si Transgaz.

Intercapital Invest se afla pe locul doi in topul brokerilor care au adus nume noi in piata de capital romaneasca. Intercapital a fost singura casa de brokeraj care intermediat oferte de actiuni in 2009 si 2010, ani in care efectele crizei financiare erau puternic resimtite pe bursa si mai ales in piata IPO-urilor. Cele patru oferte intermediate de Intercapital au fost insa de mici dimensiuni, reprezentand fonduri inchise de investitii si nu companii propriu-zise.

IPO BVB

Cu trei IPO-uri intermediate, Alpha Finance a fost unul dintre brokerii activi in prima jumatate a anilor 2000, aducand in piata titlurile producatorul de profiluri din aluminiu Alumil (ALU), a doua cea mai puternic subscrisa oferta din istoria bursei (1.647%).

De ce nu se mai ingramadesc brokerii romani sa aduca actiuni noi pe Bursa?

Lovite de criza, putine firme de brokeraj romanesti se mai incumeta sa intermedieze listari pe bursa. IPO-urile reprezinta tranzactii costisitoare, care pot aduce chiar pierderi in bugetul brokerilor, in special daca ofertele nu sunt finalizate cu succes.

Totusi, deal-urile majore sunt in continuare profitabile pentru brokeri, motiv pentru care din ce in ce mai multe banci de pe Wall-Street isi indreapta atentia catre Romania atunci cand statul scoate la vanzare “perle ale coroanei”. Asa s-a intamplat in cazul Romgaz, cea mai profitabila companie de stat, care a fost listata anul de un consortiu de intermediere condus de Goldman Sachs, iar anul acesta Hidroelectrica va fi adusa pe BVB de Morgan Stanley si Raiffeisen Capital&Investment.

Investitorii asteapta insa cu interes si companii private care sa se listeze, dupa ce in ultimii sase ani acestea au lipsit cu desavarsire. Producatorul de materiale de constructii Adeplast a incercat sa sparga gheata anul trecut, insa oferta a esuat in cele din urma.

“Mai este nevoie de munca de convingere pana sa vedem companii private care sa isi doreasca listarea. In momentul in care statul va mai reusi sa inchida inca una sau doua oferte cu succes, probabil atunci vom vedea societati private ce vor incerca sa atraga finantare de pe BVB”, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Estinvest.

Alti brokeri sunt insa mai pesimisti cand vorbesc despre IPO-uri private, si spun ca in moment de fata doar companiile fara alte alternative de finantare ar alege bursa.

Actiunile sunt inca subevaluate, iar daca tu, antreprenor, ai o companie foarte buna, nu vei vrea sa te listezi acum

“Am incercat sa aducem companii pe bursa, dar este foarte greu sa atragi nume potrivite in momentul de fata. Situatia in prezent arata asa: actiunile sunt inca subevaluate, iar daca tu, antreprenor, ai o companie foarte buna, nu vei vrea sa te listezi acum, cand evaluarile sunt joase. Iti vei dori listarea doar daca ai nevoie mare de finantare si la banci nu prea mai merge sa te imprumuti, iar in aceasta situatie vorbim de o companie cu datorii care nu este foarte atractiva pentru investitorii de pe bursa”, a declarat seful uneia dintre primele zece case de brokeraj din piata.

In 2013 sunt asteptate pe Bursa listari ale unor companii precum Hidroelectrica, CE Oltenia sau Electrica. In cazul societatilor private niciun antrepreor nu si-a anuntat intentia ferma de a face un IPO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri