Probleme financiare poate avea oricine, iar cauzele sunt diverse. Secretul pentru a te putea pune din nou pe linia de plutire este să reacționezi rapid, să identifici problema sau problemele, și să cauți soluții. În teorie pare simplu, veți spune, dar dacă nu cauți soluții, cum le-ai putea găsi?

Dacă înainte de ziua de leafă banii s-au terminat, se poate spune că există probleme financiare. Dacă pe cardul de salariu mai există bani înainte de a fi alimentat, iar toate facturile și obligațiile financiare ale acelei luni au fost îndeplinite, atunci situația este echilibrată.

Identificarea problemei

Sunt situații în care veniturile lunare personale sau ale familiei suportă scăderi. Cauzele sunt multiple: o investiție neinspirată, cheltuieli neprevăzute, pierderea locului de muncă, somaj tehnic, reparații costisitoare și neprogramate la casă ori mașină. Nu pot fi ignorate nici eventuale probleme de sănătate, un concediu medical prelungit sau un incident neplăcut.

Dacă este o problemă temporară, reducerea unor cheltuieli ar trebui să fie suficientă, dar dacă este o situație pe termen lung și nedefinit, ea poate să fie neplăcută și trebuie căutate variante care să atenueze impactul negativ asupra bugetului.

Nu amâna datoriile

Este una din marile greșeli pe care le fac cei mai mulți dintre cei care se află într-o situație delicată financiar. Amânarea datoriilor nu înseamnă ștergerea lor, chiar dacă pe moment îți oferă confort psihic. O situație financiară fragilă nu se rezolvă peste noapte, ba chiar din contră, se acutizează, iar datoriile rămân datorii. Strategia este să plătești, indiferent cât de greu ar fi, datoriile cu valoarea cea mai mare înainte de orice. Urmează plățile fixe la care nu se poate renunța sau care nu pot fi suspendate. În această categorie intră asigurările, întreținerea, mâncarea.

Reducerea cheltuielilor

Primul pas este stabilirea exactă a cheltuielilor care nu pot fi nici anulate, nici amânate. Asta înseamnă: întreținere, chirie sau rate la bancă, asigurări, transport, hrană și datorii.

Este destul de greu de spus care sunt cheltuielile esențiale și care sunt cele care pot fi anulate. Dacă la primele nu se poate renunța, cele neesențiale ne fac să ne simțim bine. Soluția este combinarea celor două categorii. Astfel, poți merge cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta și poți renunța la mașină, asigurare și combustibil și să păstrezi abonamentele la rețelele de streaming. Dacă mergi cu bicicleta, atunci anulează și abonamentul la sală.

Ai putea găti acasă, iar cumpărăturile săptămânale trebuie făcute cu atenție, cu un meniu stabilit dinainte în minte. O mare parte din venituri sunt alocate hranei, iar un procent care variază de la 10 la 20% din alimentele cumpărate ajung la gunoi, uneori înainte de a fi deschise. Asta se întâmplă pentru că nu există o planificare a meniului. Dacă mergi la cumpăraturi cu o listă care să conțină exact ceea ce va fi necesar pentru mâncarea familiei în următoarea săptămână, poți face o reducere a cheltuielilor de 10-15%. Adică fix cât ar fi necesar să plătești lumina, de exemplu.

O astfel de strategie funcționează la toate serviciile plătite lunar, de la cablu și TV la telefonie. Unele pot fi modificate, altele suspendate. Sumele plătite lunar pentru servicii sunt enorme, iar reducerea lor aduce economii substanțiale, fără prejudicii prea mari.

Un alt truc bun, eficient și util este abonamentul nenominal la transportul în comun. Îl pot folosi toți membrii familiei pentru deplasările necesare.

Caută soluții de backup

Problemele nu se rezolvă de la sine și trebuie soluționate imediat ce apar. Tergiversarea înseamnă cronicizare. Pe de altă parte, rezolvarea se face în raport cu situația care a dus la apariția ei. De exemplu, dacă ești în șomaj tehnic, nu merită să accepți un job cu jumătate de normă. Riști să pierzi șomajul tehnic, iar veniturile să scadă și mai mult. Dacă însă ți-ai pierdut locul de muncă, orice job este binevenit. În ambele variante este util și sănătos să cauți continuu un loc de muncă pe măsură calificării și experienței tale.

Trei trucuri bune

Finanțiștii și cei care au sarcina de a recupera datoriile spun că acestea sunt cele mai bune soluții dacă ai probleme financiare:

  • nu face plăți folosind cardul, ci doar cu bani gheață;
  • stabilește o sumă pentru cheltuieli esențiale săptămânal, iar din suma aceasta scoate 20%;
  • nu te împrumuta, indiferent cât de mici sunt sumele și indiferent cât de relaxate sunt condițiile pentru returnarea banilor.

De regulă, dacă problema este abordată frontal, indiferent de cauza ei, complicațiile financiare pot fi depășite în 3-6 luni de zile, dacă iei în calcul toate aceste sfaturi și idei.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri