An de an, odată cu începutul Black Friday care continuă cu sezonul cumpărăturilor de iarnă, mulți oameni încep să arunce cu bani în stânga și-n drepta, într-o perioadă în care le pasă mai puțin de modul în care cheltuie banii. La fel pare să se întâmple și în 2021. Economiștii au identificat cinci dintre cele mai comune greșeli pe care oamenii le fac de Black Friday și de Sărbătorile de iarnă, potrivit Business Insider.

1. Cheltuiesc prea mulți bani de Black Friday. „O reducere nu ar trebui să fie o scuză pentru a cheltui mulți bani”

Dacă ești avid cumpărător în perioade de Black Friday sau cu ocazia altor perioade de reduceri din an, tentația să cheltui mai mulți bani e mai mare. Ofertele de cumpărături de Black Friday și de sărbători ar trebui să fie luate în considerare și chiar încadrate în planul tău financiar, spune Tania Brown, specialist în finanțe.

„Black Friday este unul din cele mai așteptate evenimente ale anului, cu reduceri uriașe pentru unele produse sau servicii. Cu toate acestea, dacă nu îți permiți să cumperi un produs sau dacă vrei să îl cumperi și să-l plătești cu un card de cumpărături, atunci poate ar trebui să te mai gândești. O reducere nu ar trebui să fie o scuză pentru a cheltui mulți bani”, explică specialistul potrivit Business Insider.

Citește și: Cinci sfaturi pentru a cheltui banii cu înțelepciune

2. Nu stabilesc un buget pentru fiecare cadou

La începutul sezonului de sărbători, oamenii fac întotdeauna o listă cu cei cărora vor să le dăruiască diverse cadouri. Greșeala aici este că oamenii niciodată nu stabilesc un preț pentru cât vor să aloce pentru fiecare persoană. Tania Brown spune că este important să stabilești un buget pentru fiecare cadou.

„Dacă nu aveți o strategie legată de cât anume veți cheltui, credeți-mă, toate reclamele strălucitoare cu discount-uri vă vor face să vă simțiti vinovați că nu luați un cadou scump. De aceea e bine să stabilești un buget și să te ții de el”, a mai precizat expertul.

Citește și: Avertisment privind riscurile anumitor site-uri prin care se oferă promoții de Black Friday

3. Își iau carduri de cumpărături la diverse magazine

Chiar dacă ai fi poate tentat să iei diverse carduri de credit pentru a obține reduceri din magazine, specialistul în finanțe Chuck Zuzak spune că aceste carduri de cumpărături prezintă o serie de riscuri. Dacă deschizi multe astfel de carduri, riști să îți pătezi pe termen lung istoricul de creditare, dacă nu le vei gestiona cum trebuie. Mai mult, asta ar putea duce la scăderea scorului de creditare (FICO).

Black FridayFoto: Pexels

„De asemenea, mulți oameni nu își estimează fluxul de numerar lunar și cred că își pot permite să cumpere pe un card de cumpărături. Dacă banii sunt strânși, cumpărați doar pe credit dacă aveți fonduri rezervate în avans pentru achiziția echivalentă în numerar”, a adăugat Zuzak.

4. Alege opțiunea „Cumpără acum, plătește mai târziu”

Atât de multe magazine și comercianți online oferă oamenilor opțiunea de a cumpăra acum și de a plăti mai târziu, dar expertul în finanțe Brett Bernstein a explicat de ce acest lucru e o greșeală.

„În primul rând, ele vă pot afecta creditul general. Și în al doilea rând, asta se va răsfrânge în mod negativ asupra ta. Trebuie fie să ai bani ca să plătești achiziția pe loc, fie să suporți ulterior o dobândă semnificativă poate apărea. Poate deveni cadoul care continuă să te coste”, a spus Bernstein.

5. Ratează termene financiare importante de sfârșit de an

Ultimele luni ale anului pot fi pline de atâta entuziasm încât oamenii ar putea uita de termenele financiare importante. Expertul în finanțe Sergio Garcia a spus că ratarea acestor termene limită poate fi o greșeală costisitoare. Oricât entuziasm ar aduce perioada de Black Friday și cea a Sărbătorilor de Iarnă, nu trebuie să uiți să îți plătești impozitele, utilitățile sau altele.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri