Rata anuală a inflației continuă să se mențină la un nivel ridicat. Ultimele date, pentru luna august, o situează la 15,3%, în creștere de la 14,96%, valoare înregistrată în luna iulie. Ai observat și tu acest lucru, poate cel mai bine, în momentul în care te-ai uitat pe bonul de cumpărături și ai observat că scoți mai mulți bani din buzunar pentru aceleași cumpărături, față de anii trecuți. Ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să mai reduci din impactul pe care inflația îl are asupra portofelului tău atunci când faci cumpărături.

Banca Națională a României se așteaptă ca rata anuală a inflației să se situeze în decembrie 2022 la 13,9%. Asta înseamnă că și în lunile următoare ne vom lovi de prețuri ridicate în momentul în care facem cumpărături, indiferent că ne ducem după mălai, făină, cartofi, lapte sau ouă, care înregistrează creșteri peste media calculată de INS la 15,3%.

Sfaturi care să te ajute să dai mai puțini bani pe cumpărături

Sunt o serie de decizii care, odată luate, ne pot ajuta să economisim zeci sau poate chiar sute de lei la final de lună, în funcție de obiceiurile noastre de consum. Îți redăm câteva dintre ele:

Încearcă să mănânci cât mai mult acasă, chiar și înainte să pleci la cumpărături: Dacă esti tipul de persoană care obișnuiește să mănânce des în oraș, șansele de a vedea rapid rezultate bune în ceea ce privește economisirea sunt crescute. Soluția? Încearcă să gătești acasă. A devenit din ce în ce mai ușor să îți pregătești acasă chiar și multe dintre preparatele pe care le mănânci la restaurant, datorită numeroaselor rețete pe care le găsești online, inclusiv în video-uri ce îți arată tot ce trebuie să faci, pas cu pas.

Poți avea mâncarea dorită la prețuri mult mai mici și în cantități mai mari, ce îți permite să ai porții și pentru zilele următoare. Îți recomandam să încerci să mănânci chiar și înainte să pleci la cumpărături, deoarece un stomac plin diminuează riscul de a face cumpărături impulsive, acele cumpărături care nu sunt neapărat necesare, dar care îți satisfac mai mult poftele decât dorința de a-ți proteja bugetul, conform investopedia.com.

Lista de cumpărături și nevoia de a „privi în jos”

Lista de cumpărături e sfântă: Dacă ai plecat la cumpărături fără o direcție clară, vei ajunge să bați culoarele magazinelor aruncând în coș cât mai multe produse care nu au o destinație prestabilită, ci intră la categoria „poate voi avea nevoie”. Poți în schimb să îți faci un plan simplu înainte, cu preparatele pe care dorești să le pregătești de-a lungul săptămânii, reușind astfel să îți definitivezi o listă de cumpărături necesare, de la care e important să nu te abați.

Trebuie să ai cât mai multă răbdare și să „privești în jos”: De răbdare ai nevoie pentru a evita riscul de a face cumpărături din impuls, pentru că unele magazine te poartă printre rafturi pline cu produse, care intră mai de grabă la categoria „tentații” ,în drumul către cele de bază, necesare pentru a-ți pregăti mesele.

De ce să privești în jos? Pentru că unele magazine tind să așeze în rafturi, la nivelul ochilor, produsele mai scumpe. De aceea este important să verifici și ce alternativă ai la produsul pe care voiai inițial să-l cumperi, impulsionat de reclama făcută de brandul care-l deține. Ai șanse să găsești articole mai ieftine, de la producători mai mici, dar care să îi confere preparatului tău același gust. O unealtă utilă ar putea fi și Monitorul prețurilor, lansat de Consiliul Concurenței, unde gășeti prețurile transmise de mai mulți retaileri la diverse produse. Poate fi accesat AICI.

Nu ignora ofertele și produsele aflate la „vânzare accelerată”: Poți fi la curent cu ofertele retailerilor prin descărcarea aplicațiilor pe care aceștia le-au dezvotat. În cadrul aplicațiilor ești înștiințat în legătură cu diverse promoții și ai acces și la reduceri preferențiale. De asemenea, dacă obișnuiești să îți faci cumpărăturile seara, după serviciu, o parte dintre produsele pe care le-ai putea folosi pentru pregătirea mesei le poți găsi cu reduceri consistente, deoarece se apropie de data de expirare. Dacă ți-ai programat pregătirea mesei până la data în care acestea expiră, de ce nu ai profita de reducerea de preț?

Sursa foto: wavebreakmedia / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri