Iti poti imagina o lume fara Facebook, Google sau Twitter? Daca planurile de a protesta impotriva promulgarii legii Stop Online Piracy Act (SOPA) se vor concretiza, ai putea afla; aceste site-uri, alaturi de altele care deja au confirmat actiunea, vor “intra in greva” timp de 12-24 de ore nemaiputand fi accesate – primul gust amar al introducerii acestei legi, sustin ele.

Ce este SOPA? Este un proiect de lege ce are ca scop impiedicarea site-urilor din afara SUA de a vinde bunuri contrafacute din State, inclusiv muzica si filme ce detin drepturi de autor. Astfel de site-uri ar duce la pierderi de miliarde de dolari anual pentru companii din SUA.

Si, nu este un lucru bun? De ce protesteaza atatea companii? Deoarece ele considera ca incercarea legii de a face bine, face de fapt mai mult rau. Multi se tem ca SOPA va oferi celor ce detin continut prea multa forta de a urmari in instanta website-urile care ar fi banuite de a contribui la piraterie sau vanzarea de bunuri contrafacute.

Practic, un articol din acest proiect de lege va oferi posibilitatea oricarui detinator de drepturi de autor dreptul de a da in judecata website-urile care sunt banuite de a le incalca drepturile. Sub SOPA, acesti detinatori de drepturi de autor vor putea cere providerilor precum MasterCard si PayPal sa inchida serviciile unor site-uri ce sunt banuite de infractiuni. Totodata, vor putea cere retelelor de advertising sa intrerupa servirea de publicitate pe respectivele platforme.

Surse din piata spun ca Google, Facebook, Twitter, PayPal, Yahoo! si Wikipedia discuta pentru a organiza oprirea coordonata a serviciilor pentru a demonstra potentialul efect pe care l-ar avea SOPA asupra Internetului – actiune de protest deja supranumita “nucleara”, scrie presa internationala.

Desi gigantii Google, Facebook sau Twitter nu au confirmat in mod oficial posibila inchidere a serviciilor intr-o zi apropiata, site-ul de stiri sociale Reddit a confirmat ca va inchide site-ul timp de 12 ore pe data de 18 ianuarie in semn de protest. Co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a declarat de asemenea ca firma sa va demara de asemenea actiuni de protest pe care va incerca sa le coordoneze cu Reddit. Inca nu este clar daca Wikipedia va urma aceeasi cale de protest. Totodata, Mozilla a confirmat intrarea in acest protest si grupul de hackeri Anonymous a propus un lucru similar in urma cu cateva saptamani, sugerand ca site-urile ce adera sa posteze pe pagina, in loc de continutul uzual, un mesaj de protest impotriva SOPA.

In mod sigur, doar daca Google “s-ar innegri” si nu ar mai putea fi accesat cateva ore, Internetul va vui, insa daca actiunile vor fi coordonate (lucru greu de imaginat) si, simultan, accesul va fi oprit si in cazul Facebook, Yahoo sau Twitter, lucrurile vor capata o amploare nemaintalnita in era Internetului.

Toate acestea s-ar putea sa nu aiba loc. Companiile ar putea decide ca pot protesta si in alt fel impotriva proiectului de lege. A opri cele mai mari site-uri din lume pentru cateva ore va atrage, fara indoiala, atentie majora, dar, pe de alta parte, va si dauna tuturor internautilor, cu efecte ce nu pot fi calculate.

Totusi, incercati sa va imaginati un Internet fara Google, Facebook sau Yahoo, chiar si doar pentru o zi. Poate ca aproape ati vrea sa se intample, doar pentru a realiza cat de dependenti suntem de Internetul asa cum il stim noi, nu este asa?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri