Mediascope: Cati europeni stau pe internet si ce cauta ei

Aproximativ 426,9 milioane de internauti europeni (65%), petrec 14,8 ore online pe saptamana si o treime (37%) dintre europeni acceseaza internetul utilizand mai mult de un dispozitiv, rezulta dintr-un studiu realizat de IAB Europe.

Studiul a fost realizat prin interviuri online, telefonice si fata in fata si a insumat peste 50.000 de intervievati din 28 de piete. Mediascope Europe este considerat ca fiind cea mai importanta sursa de date despre consumul de media si obiceiurile de cumparare online. Printre alte rezultate relevante se numara:

• Media traditionala isi muta activitatile in online unde 9 din 10 internauti viziteaza site-urile de stiri
• Europenii combina navigarea pe internet cu uitatul la TV pentru a completa experienta de vizionare
• Internetul a devenit esential in relationarea unui brand cu proprii consumatori, 4 din 10 dintre utilizatorii de internet sunt de acord ca modul in care un brand comunica online este important
• 96% dintre utilizatorii de internet cauta informatii online inainte de a efectua o cumparare si 87% fac cumparaturi online

Internet oriunde, oricum

426, 9 millione de europeni folosesc online-ul in fiecare saptamana, iar mai mult de o treime acceseaza internetul de la mai mult de un dispozitiv.
64% (415,7 milioane) dintre intervievati navigheaza de pe computer, 21% (139,2 milioane) acceseaza folosind telefonul mobil.
Utilizarea internetului via desktop este cel mai des intalnita in Norvegia si Elvetia (89%), de catre persoane cu varsta intre 25 si 44 de ani.
Internautii care acceseaza folosind telefoanele au varsta cuprinsa intre 16-24 de ani (30%) si majoritatea sunt din Marea Britanie, Norvegia, Suedia, unde 4 din 10 internauti acceseaza internetul prin acest terminal.

Timpul petrecut online difera in functie de echipamentul folosit: 14,8 ore online pentru cei care folosesc computerul, comparativ cu 9,4 ore pentru cei care folosesc telefonul mobil, 9,3 ore pentru cei care folosesc tabletele si 6,8 ore pentru cei care folosesc consolele de jocuri.

Internetul devine consumator de toate dispozitivele

Ceea ce reiese din studiu este cat de mult media “traditionala” este consumata online:
• 91% dintre consumatori citesc stirile online (388,5 milioane)- barbatii sunt mai dispusi sa consume stiri online decat femeile (93% vs. 89%) si persoanele cu varste intre 35 si 54 de ani sunt cel mai predispusi sa citeasca stirile online- 93%
• 73% dintre internauti vizualizeaza TV online (311,6 milioane), majoritatea cu varsta intre 16-24 ani (83%) urmati foarte aproape de segmentul 35-44 ani (81%)
• 67% dintre internauti asculta radio online (286 milioane), consumul crescand la 81% in segmentul de varsta 16-25 ani, majoritatea fiind barbati mai mult decat femei (68% vs 66%)

Media multi-tasking inseamna mai multi consumatori activi

Studiul arata ca o mare parte dintre europeni 48% afirma ca utilizeaza internetul in timp ce se uita la TV (297,4 milioane) si 16% din timpul petrecut in fata televizorului este folosit in paralel si internetul. Cei mai mari consumatori de internet si TV combinat din Europa sunt norvegienii- 70% urmati de francezi 68%, si britanici 62%. Vestea buna pentru advertiseri este ca o treime dintre internauti 33% care folosesc ambele medii sustin ca activitatile de pe online sunt legate de programele TV pe care le vizualizeaza, aici fiind o mare oportunitate pentru branduri sa relationeze cu consumatorii prin ambele platforme.

Alison Fennah, IAB Vice Presidente Marketing si Research al IAB Europe declara: “ Nu mai este valabil sa spunem ca utilizarea internetului este o activitate specifica si solitara. Varietatea de dispozitive folosite pentru a accesa continut online si gradul in care le folosesc combinat cu alte medii arata un mare angajament pe care consumatorii il au fata de internet in ziua de astazi. De exemplu, multi dintre europeni navigheaza pe internet in timp de se uita la TV si o treime din ei cauta informatii complementare.

Acele companii, care inteleg si care se adapteaza la aceste modele de consum media, vor fi acelea care vor avea success in viitor.”

Relatiile de brand cresc prin conexiunile digitale

Internetul a devenit un mijloc esential de a comunica si relationa cu consumatorii:

• 51% spun ca internetul ii ajuta sa aleaga produsele/serviciile cele mai bune
• 47% sunt dispusi sa caute mai multe informatii despre produsele la care vad reclame online
• 46% dintre internauti spun ca viziteaza des siteurile brandurilor favorite
• 41% dintre utilizatorii de internet sunt de acord ca modul in care un brand comunica online este important
• 30% dintre intervievati sunt mai inclinati sa cumpere un brand pe care il urmaresc pe retelele sociale

96% dintre internautii europeni cauta informatii online inainte de a face o achizitie, 87% cumpara online si aproape o cincime (19%) isi fac toate cumparaturile online. Intr-o perioada de 6 luni europenii au cheltuit 188 miliarde euro cumparand produse si servicii online- in medie 544 euro pentru fiecare comparator online. Cumparatorii online norvegieni au cheltuit cel mai mult online (1,162 euro), urmati de elvetieni (919 euro), danezi (894 euro). Britanicii sunt cei care cumpara cel mai mult online (32%) urmati de germani (25,4%).

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri