Sute de mii de oameni ar putea ramane fara internet pe 9 iulie

Sute de mii de oameni ar putea ramane fara internet la inceputul saptamanii viitoare, ca urmare a unui troian denumit sugestiv "DNSCharger", pe care agentia FBI l-a tinut sub supraveghere in ultimii ani.

Atat Google cat si Facebook au anuntat de prezenta acestui virus inca din urma cu cateva luni, cand sustineau ca FBI se pregateste sa dea din nou drumul serverelor care au stocat datele timp de circa 3 ani, noteaza presa internationala.

Acest virus, practic, inlocuieste DNS-urile din calculator (DNS - Domain Name System - domeniul/adresa din care face parte un calculator conectat la o retea - n.red) cu alte domenii care vor redirectiona calculatorul catre o serie de site-uri periculoase.

In ciuda eforturilor FBI de a contracara efectele raspandirii acestui troian, Serviciul de Investigatii american va opri luni, 9 iulie, procesul prin care a tinut virusul sub supraveghere.

Serverele pe care virusul le foloseste au fost clonate de catre FBI, dupa ce le-au inchis fizic pe cele raufacatoare, astfel incat cei virusati sa fie directionati catre site-ul potrivit, insa de la inceputul saptamanii viitoare, Serviciul de Investigatii american planuieste sa inchida serverele, ceea ce ar putea conduce, in cazul in care PC-ul este afectat, la blocarea accesului la internet.

Cea mai buna solutie pentru a verifica starea conexiunii si „sanatatii” propriului calculator reprezinta scanarea online disponibila pe site-urile celor mai mari producatori de software antivirus din lume.

Si cum solutiile pentru devirusare se gasesc, in primul rand ar fi bine sa optati pentru o scanare online, asta ca sa nu fiti nevoiti sa reinstalati sistemul de operare in cursul zilei de luni.

Peste jumatate de milion de utilizatori din toata lumea inca mai au virusul, conform FBI.

Operatiunea FBI "Ghost Click", inceputa in 2009, a ajuns la final, iar cei care nu au stiut de existenta virusului informatic vor fi nevoiti sa il elimine rapid de pe PC-urile infectate.

Solutii impotriva DNSChanger

Mai multi producatori de software antivirus au lansat deja motoare de cautare si identificare a virusului informatic si propun o serie de solutii dupa cum urmeaza:
- Avira
- BITDefender
- Norton IS
- Microsoft
- Mc Afee


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri