Zilele in care pentru a chema un taxi era nevoie sa dai telefoane la mai multe firme pentru a gasi unul liber par sa apuna vertiginos, tehnologia luand locul invechitelor statii de emisie-receptie ce „bazaie” prin masini. Sau cel putin asa considera mai multi jucatori din piata care considera ca „noul Mecca” este aplicatia prin care poti chema taxiuri printr-un simplu click sau apasare de deget.
Totul a inceput, asa cum sta bine in acesti ani, online. Mai multe companii de taximetrie – Speed Taxi prima dintre ele – au permis comenzi pe Internet, inca din 2007. Au urmat aplicatii mobile (modeste ce este drept) prin care masini ale unor anumite companii putea fi comandate la anumite locuri si ore. In hora s-au inscris mai multi jucatori precum Meridian, Taxi 2000 sau Speed Taxi.

Sesizand oportunitatile, terte companii au inceput sa realizeze aplicatii independente prin care ofera clientilor posibiltiatea de a comanda taxiuri ale oricaror companii.

In urma cu o saptamana Orange a lansat o aplicatie prin care poti chema taxiuri de la diferite companii printr-un singur click. CleverTaxi permite selectarea companiei de taxi dorite dupa numele ei, tarif pe kilometru, modalitatea de plata si, de asemenea, permite urmarirea in timp real a taxiului deja comandat pana la sosirea lui la punctul de preluare a comenzii. Nu este nevoie sa stii unde te afli deoarece aplicatia detecteaza adresa exacta si numarul strazii pentru a asigura un raspuns cat mai bun din partea soferilor. Aplicatia iti salveaza un istoric al comenzilor si iti permite sa dai o nota soferului dupa terminarea cursei.

Un alt operator, Romtelecom, intrase deja in hora printr-un serviciu online de dispecerat. Romtelecom Business Solutions lansa in mai in premiera sistemul de Taxi Management, o solutie de dispecerat taxi bazata pe tehnologia Android, ce ajuta companiile de acest gen sa creasca eficienta afacerilor lor cu pana la 20%, prin automatizarea procesului de alocare a comenzilor catre flotele de masini.

Cel mai nou concurent pe aceasta nisa este, de aceasta data, nu un operator telecom si nici o companie de taximetre ci un nume inca necunoscut pe piata – FDSV Online – dar cu un actionar puternic – importatorul si distribuitorul de terminale mobile si accesorii World Comm SRL, cu afaceri de 21 mil. de euro la nivelul anului 2011. FDSV a lansat, prin Ascendnet Solutions, aplicatia StarTaxi pentru iOS si Android.

Investitiile in aplicatie ating o suma impresionanta – peste 100.000 de euro.

Aparent, intrarea pe aceasta piata nu este una ieftina si nici facila. Pe ce se duc acesti bani? Star Taxi permite unui utilizator sa isi comande un taxi cu licenta, sa vada pozitia lui pe harta in timp real, sa aleaga daca vrea sau nu sa mearga cu un anumit sofer bazandu-se pe comentariile si ratingul oferit de clienti anteriori. In plus, clientul beneficiaza de acces gratuit la Internet Wi-Fi pe tot parcursul calatoriei cu taxiul.

Practic, compania ofera tuturor taximetristilor ce vin la ei sa colaboreze (indiferent de compania de care acestia apartin/la care sunt licentiati) un smartphone de circa 300 de euro pe care taximetristii il folosesc pentru a raspunde apelurilor clientilor, a trimite mesaje, a primi comenzi. Parte din bani vor fi de asemenea investiti, conform oficialilor companiei, in campanii agresive de marketing.

In prezent in program s-au inscris circa 200 de taxiuri. “Cifra este foarte buna, avand in vedere ca produsul este pe piata de mai putin de o saptamana si deja sunt zeci de comenzi zilnic”, spune Florin Stoian, director general al produsului.

Numarul de taximetre disponibile pare mic daca e sa o comparam cu cifra anuntat de Orange in urma cu putin timp – 2.700 de taximetristi de la mai multe companii.

“Pe noi nu ne intereseaza colaborarea cu doar anumite companii ci primim orice sofer de taxi, atata timp cat are licenta si dreptul de a circula. De asemenea, spre deosebire de concurenta, avem avantaje clare – navigare Wi-Fi in taxi, comunicarea prin chat cu soferul, il vezi pe harta dotata cu GPS cum vine spre tine. De asemenea, semnalul este trimis catre toti taximetristii din zona ta, nu doar la unul”, subliniaza Florin Stoian.

Practic, pasii ce trebuie urmati de clienti sunt urmatorii:

1. Aplicatia detecteaza automat locatia clientului, acesta trimite comanda
2. Comanda e trimisa taxiurilor libere din zona, care sunt cautate timp de cateva secunde
3. Pe ecran apar datele primului sofer care accepta comanda, precum si timpul estimat pana la sosire
4. Daca soferul e acceptat, utilizatorul primeste informatii despre distanta ce urmeaza sa fie parcursa de masina, primeste parola pentru Internet WiFi si poate comunica prin chat cu soferul

Ce castiga dezvoltatorii aplicatiilor? Asa cum este de asteptat, comision – fie la comanda, cum este in cazul Orange, fie lunar, cum este cazul Star Taxi. Acestia din urma taxeaza taximetristii care intra in program cu 1 euro/zi.

“Estimam ca, lunar, se vor adauga Star Taxi circa 400 de noi parteneri”.

La inceputul anului, similar cu aplicatia sustinuta de Orange, Star Taxi se va extinde in principalele orase ale tarii – Constanta, Timisoara, Cluj sau Brasov.

Acesta este viitorul taximetriei. Plata se poate face ori cash ori, in viitorul foarte apropiat, prin SMS sau chiar din cadrul aplicatiei, prin contul de client creat. Tot asa vei putea alege si cat bacsis sa lasi soferului”, spun oficialii companiei sustinute de World Comm.

Pe langa clientii persoane fizice, aplicatiile de acest fel se vor adresa si firmelor din segmentul HORECA. “Practic, este o solutie gratuita perfecta pentru restaurante sau hoteluri, aducand plus valoare acestora. Clientii vor putea aprecia faptul ca ies dintr-un loc modern”, mai spune Stoian.

Pana una-alta, realitatea nu pare insa de partea dezvoltatorilor de astfel de aplicatii si, vorba romanului, pare ca “mai e mult pana departe”. Dintre cele circa 14.000 de taxiuri din Bucuresti, multe circula ilegal iar multe nu indeplinesc nici de departe conditiile din alte tari. Totusi adevarat este ca in Romania pretul este mult mai mic decat in Anglia sau Germania, acesta fiind impus de autoritati.

Sursa foto

Considerati ca in viitorul apropiat vom comanda din ce in ce mai des taxiuri folosindu-ne de astfel de aplicatii sau, in continuare, vom apela telefonic? Cum ti se par aplicatiile amintite in material? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri