Din documentele oficiale facute publice pana in prezent (atasat) nu reiese, clar si concis, in ce anume se vor investi banii care vor rezulta din taxarea domeniilor .ro si nici nevoile concrete si transparente ale RoTLD.

In mod normal, comenteaza pentru wall-street.ro Gheroghe Serban, director executiv Asociatia furnizorilor de internet (ANISP), de aici ar fi trebuit sa se porneasca si nu “sa ne grabim sa vorbim direct despre pret”.

Taxarea anuala a detinatorilor de domenii .ro nu ar trebui sa fie o afacere din care sa rezulte profit intrucat este vorba de un serviciu public. “Trebuie ca respectivii bani sa acopere cat mai exact cheltuielile RoTLD, si atat. Si da, sunt cheltuieli mari in IT, securitate, personal si asa mai departe”.

Din pacate, pana in prezent in documentele oficiale NU sunt subliniate cu exactitate costurile care trebuie acoperite de RoTLD pentru dezvoltarea si intretinerea serviciilor.

In text este stipulat doar:

Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
“- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;

s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).

“Este foarte bine sa se faca o curatire in domeniile .ro. Sa ne gandim ca 64% dintre cele circa 710.000 de domenii sunt rezervate de firme – cate oare mai sunt active in prezent? Deci sunt de acord cu taxarea anuala a detinatorilor de domenii, dar asta dupa ce se realizeaza bugetul necesar RoTLD si este amendat de o terta entitate independenta. In functie de acest buget trebuie stabilit costul, nu dupa ureche”, spune directorul ANISP.

Mai mult, graba de a se stabili direct o taxa, fara stabilirea nevoilor financiare ale RoTLD, “naste vicii de procedura”, mai spune Serban. In astfel de decizii cu impact national ar trebui sa participe nu doar partile guvernamentale ci si institutii private si jucatori majori din industrie. “Acest lucru nu prea se face la noi, din pacate, deciziile se iau unilateral”.

Si pretul? Cat o sa platesc?

Practic, ar fi necesara o procedura transparenta, clara, un model economic bazat pe costuri si cheltuieli, premergatoare comunicarii unui pret de reinnoire.

“Desi in piata s-a vorbit de o taxa anuala de 10 euro, aceasta suma nu este inca stabilita. Ar trebui sa se ia in calcul o taxare diferentiata, in functie de puterea economica a detinatorului domeniului. Pentru o persoana fizica, detinatoare a unei activitati non-profit, 10 euro poate insemna prea mult, in timp ce sa zicem pentru Vodafone.ro ar fi o nimica toata”, mai spune Gheorghe Serban.

Citeste si:

Implementarea unei taxe anuale este de asemenea necesara deoarece numarul de noi domenii vandute a scazut in ultima perioada, astfel incat si veniturile RoTLD au scazut. In prezent, costul unui domeniu .ro este de circa 51,2 de dolari + TVA.

Pretul reinnoirii domeniilor .ro nu ar trebui sa fie influentat de preturile din regiune. Per total insa, la nivel global, reinnoirea domeniilor este taxata pornind de la aproximativ 10$ si poate ajunge pana la sute de dolari.

Sa presupunem ca jumatate din cei 710.000 detinatori de domenii vor alege sa reinnoiasca, la pretul de 10 euro/luna. In aceasta situatie, RoTLD ar beneficia de un buget, anual, de 3,55 milioane de euro. Este normal ca sumele sa fie facute publice si sa se cunoasca, de catre oricine, destinatia acestor bani preluati de la cetateni.

Cat ar trebui sa dureze tranzitia?

"Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".

Cati dintre cei ce detin domenii .ro vor sta cu ochii lipiti de Monitorul Oficial sau cati ar putea afla de aceasta obligativitate intr-un termen de doar trei luni? Probabil ca raspunsul este “foarte putini”.

(4) Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului prevazut la alin.(1).

De aceea este necesara o perioada de tranzitie mai mare, de 24 de luni + trei luni dupa aceea, este propunerea ANISP. “Este ca in cazul schimbarii buletinului, nu esti anuntat peste noapte ca trebuie sa il reinnoiesti!”.

Cand s-ar putea implementa noua taxa?

Cel mai probabil, in primul trimestru al lui 2014.

“Chiar daca lucrurile se vor face ca la carte, nu ar trebui sa dureze mult stabilirea nevoilor financiare ale RoTLD si implicit stabilirea pretului reinnoirii domeniilor. Cu toate acestea, lucrurile se misca parca prea repede. Ar trebui trei luni numai pe partile de pregatiri logistice si comunicare”, considerea directorul executiv al ANISP.

El a criticat vehement lipsa de transparenta a Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (ICI) care nu a facut publice bugetele din ultimii ani.

Art. 3.- (1) Numele de domeniile .ro sunt inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire.

(2) Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii RoTLD si ai MSI nu au comentat pana la publicarea articolului.

Cum ti s-ar parea o taxa de 10 euro/an pentru mentinerea domeniului .ro? Dar termenul de (doar) trei luni de plata de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.