Agentia spaniola de protectie a datelor acuza Google "de folosire ilegala a datelor personale" obtinute de la utilizatorii diferitelor servicii, intre care conturile de mesagerie electronica.

"Google a colectat ilegal si a tratat informatii personale" ale utilizatorilor, a afirmat agentia intr-un comunicat. Ea apreciaza ca Google "a incalcat grav dreptul la protectia datelor personale".

Google va trebui sa plateasca 300.000 de euro pentru fiecare dintre infractiunile retinute impotriva sa si a primit ordinul de a-si adapta practicile la normele legale.

Potrivit agentiei, Google nu a informat clar utilizatorii in legatura cu folosirea datelor colectate, precum informatiile din mesajele electronice care au permis generarea unor reclame tintite, scrie Mediafax.

Google este acuzat, de asemenea, ca a detinut aceste date o perioada de timp mai mare decat prevede legea si ca a creat dificultati utilizatorilor care s-au aratat ingrijorati de folosirea datelor lor.

Citeste si:

Google a repetat ca practicile sale respectau legile europene desi aceasta activitate trebuie urmarita in mai multe tari.

Autoritatea spaniola a lansat propria ancheta impotriva Google in iunie. In septembrie, Franta a anuntat ca va depune plangere impotriva companiei, acuzand-o ca aduce atingere vietii private.

In Germania, Italia, Olanda si Marea Britanie, autoritatile au inceput proceduri similare impotriva Google.

Ca si alti giganti tehnologici, Google este sub supraveghere dupa dezvaluirile facute de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snownden cu privire la serviciile americane de spionaj in lume.