Cum sta Google cu ochii pe despaduririle din intreaga lume

Grupul Google, organizatii ecologiste si guvernele din mai multe tari au prezentat joi o baza de date foarte sofisticata, creata pentru a urmari procesul de despadurire la nivel global, in speranta de a intensifica lupta contra unuia dintre factorii majori ai incalzirii globale, informeaza AFP.

Site-ul, www.globalforestwatch.org, va urmari disparitia copacilor pe plan mondial cu ajutorul unor imagini de inalta rezolutie, cu actualizari frecvente. Informatiile, care se adreseaza factorilor de decizie politici, dar si companiilor care doresc sa cumpere terenurile aparute dupa despaduriri, pot fi consultate in mod gratuit, potrivit Mediafax.

Terra a pierdut nu mai putin de 2,3 milioane de kilometri patrati de paduri intre 2000 si 2012, potrivit informatiilor reunite de Google si Universitatea Maryland din Statele Unite.

"Problema pentru a colecta aceste cifre nu a fost lipsa de bunavointa a tarilor, nici macar absenta legilor pentru a reglementa despaduririle. Problema a constat mai ales in absenta mijloacelor pentru a verifica ceea ce se petrece exact", a explicat Andrew Steer, director general al World Resources Institute, care a jucat un rol important in crearea acestei baze de date.

"Desi presedintele indonezian a adoptat legi bune pentru protejarea padurilor, in realitate, a fost foarte dificil pentru el sa afle exact ceea ce se petrecea in timp real", a explicat el in fata jurnalistilor prezenti, inainte de prezentarea acestui proiect, la Global Forest Watch din Washington.

Citeste si:
Sibiu: Donează o floare și primești un bilet la concertele...
Sibiu: Donează o floare și...

Oricine poate sa consulte online aceasta harta care delimiteaza padurile protejate sau sa vada numele companiilor care cumpara ulei de palmier provenind din exploatarile forestiere ilegale.

Despadurirea joaca un rol capital pentru fenomenul de incalzire globala, iar padurile, care ocupa o treime din suprafata planetei, functioneaza ca niste "puturi de carbon", asimiland acest gaz care, fara ele, ar ajunge in atmosfera.

Pentru a alcatui aceasta baza de date, Google a compilat milioane de imagini din satelit realizate in peste 40 de ani de Institutul american de geologie.

Rebecca Moore, inginer la Google, a explicat ca principala dificultate a constat in "a administra aceasta masa de date" la un nivel de detaliere care poate fi pertinent si util. Pentru a face acest lucru, Google a utilizat tehnologia "cloud".

Citeste si:
Facebook și Google au ajuns la un acord cu Australia: cât vor...
Facebook și Google au ajuns...

Norvegia, Marea Britanie si Statele Unite au participat si ele la implementarea acestui proiect.

John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat duminica, de la Jakarta, ca incalzirea globala este "una dintre cele mai mari arme de distrugere in masa", indemnand comunitatea internationala sa depuna eforturi mai mari pentru a lupta eficient contra acestui fenomen.

Sursa foto: captura globalforestwatch.org

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri