Din cele 18 ministere ale Romaniei, doar cinci au site-uri mobile ready, usor de accesat de pe terminale mobile; interesant si trist este insa ca cele care ar trebui sa fie usor de accesat de pe smartphone-uri, nu sunt. Lucrurile nu stau bine nici la companiile de stat.

Si pana la urma, de ce sa nu pasim in Anul Domnului…2010+, daca insasi institutia care are ca rol coordonarea si „crearea premiselor durabile trecerii la Societatea Informationala in Romania” este un amalgam haotic de texte, link-uri, descrieri greu de priceput si sectiuni amestecate care se poate numi oricum, numai „mobile ready”nu? Da, vorbim de Ministerul pentru Societatea Informationala. Mai rau, nici Ghiseul.ro, locul unde se presupune ca romanii pot efectua plati online NU se impaca cu smartphone-urile.

Pentru a analiza compatibilitatea site-urilor ministerelor si ale companiilor de stat, am folosit instrumentul Google Mobile-Friendly Test. Se vorbeste din ce in ce mai mult de importanta mobile-ului, mai ales in contextul in care Google a avertizat de mai multe luni ca site-urile care nu sunt mobile ready vor fi depunctate in rezultatele cautarilor de pe motorul de cautare. Mai mult de atat insa, in contextul in care din ce in ce mai multi romani intra pe mobile pentru a citi/sta pe Internet (si ministri stiu acest lucru), devine din ce in ce mai relevant pentru Romania si asa-numitul „brand de tara” sa ne aliniem, tehnologic, online, tendintelor.

Daca in Canada, Marea Britanie sau…Malaezia se poate, la noi de ce nu?

Pe langa Ministerul pentru Societatea „Informationala” (ghilimelele ne apartin – n.r.), alte ministere care ar trebui sa fie compatibile si usor de folosit de pe terminale mobile sunt Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltarii Regionale, al Finantelor Publice si, bineinteles, Ministerul Fondurilor Europene si cel al Justitiei.

Bineinteles, nici site-ul Ministerului Tehnologiei nu este mobile ready, pentru ca Ministerul Tehnologiei se ocupa cu orice doar de tehnologie nu, daca e sa judecam, „la liber”, felul in care arata pagina Web a institutiei.

Toate arata ca acum 10 ani si nici vorba de compatibilitate mobile, astfel incat cetatenii, investitorii straini sau cei pur si simplu interesati sa poata intra „on the go” pe site-urile ministerelor de mai sus. La fel de incompatibile sunt si site-urile Ministerelor Economiei, Culturii, Educatiei si al Transportului.

Doar patru site-uri pot fi accesate pe terminale mobile – al Agriculturii, al Apararii Nationale, Mediu si Muncii.

e-Romania, site de 12 milioane de euro, bataie de joc Omnilogic...

…si deloc compatibil mobile. In e-Romania, compania Omnilogic, prin fondurile statului roman, a investit 12 milioane de euro intr-unul dintre cele mai scumpe si proaste „portaluri” romanesti pana la aceasta data. Evident, acesta nu este nici macar mobile ready.

Din pacate nici site-ul ANAF nu este mobile ready – de banii recuperati pana acum, ar putea investi cateva mii de euro, maxim, pentru punerea la punct a site-ului.

Posta Romana si TAROM, site-uri moderne. Restul…

Desi Posta Romana are carente incredibil de mari, serviciile companiei fiind in urma cu zeci de ani fata de Europa de Vest (da, inca nu au sistem informatic si totul se scrie pe foi – n.r.), compania detinuta de stat are un site mobile ready. Macar atat. Si TAROM a trecut testul Google.

In rest inca, dintre companiile de stat analizate de wall-street.ro, niciunul nu mai este mobile ready. Si aici includem CFRcalatori, Electrica, Romgaz, Transelectrica, Loteria Romana, RATB, Metrorex (ca si asa abia au scumpit biletele) si RADET.

Vom continua sa analizam evolutia site-urilor ministerelor si ale companiilor in care statul are actiuni (si nu numai). Ce parere aveti de performanta lor, pana in prezent? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: Frustrare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri