Nu foarte multi oameni ajung sa lucreze pentru Google, si cu atat mai putin inainte de a intra la facultate. Pentru Larry Gadea, canadian de origine romana, fondator al software-ului de inregistrare Envoy, un job la Google a venit ca ceva natural imediat dupa ce a terminat liceul, la 18 ani.

Gadea a inceput sa programeze inca de la 8 ani – un fel de Amadeus Mozart al informaticii. I-au placut computerele inca de atunci si deja construia coduri pentru jocuri pana sa intre la liceu.

Faima i-a adus-o insa un plugin pentru Google Desktop Search, gigantul american luandu-l imediat „in radar”. Plugin-ul permite utilizatorilor sa gaseasca si sa indexeze fisiere in computerele proprii pe care Google Desktop Search nu putea sa le depisteze. Astfel, facilitatea de search a devenit mult mai utila, si imediat a devenit super populara.

Intr-o zi, in ultimul an de liceu, Gadea a primit un e-mail de la Google. Speriat ca ar putea sa fi facut ceva ilegal, Gadea a deschis cu nervozitate e-mail-ul: „De ce faci lucrurile astea de unul singur? De ce nu le faci alaturi de noi?”.

„M-au vrut alaturi de ei full time. Am fost super incantat, un tanar de 18 ani primind o oferta de la Google!”, isi aminteste Gadea, citat de Business Insider.

Exista insa o problema – Google (desi avea la dispozitie un…motor de cautare destul de puternic!) nu stia ca romanul care traieste in Canada era atat de tanar. Avand cetatenie canadiana, Gadea necesita o viza pentru a lucra full-time in SUA, insa neavand licenta luata ii era practic imposibil sa primeasca o astfel de viza.

Asa ca in loc sa inceapa sa lucreze full-time, Gadea a primit un internship la office-ul Google din Mountain View, inainte de a intra la facultate. Dupa cele trei luni, Google a venit cu inca o oferta pentru el; Gadea a devenit astfel unul dintre primii ingineri ai companiei la Google Canada, permitandu-i sa lucreze de acasa, part-time, in timpul facultatii.

Dupa facultate, Gadea a vrut sa incerce ceva nou. Twitter era pe atunci un start-up, asa ca l-a intrebat pe seful sau de la Google daca poate sa il conecteze cu compania. „M-a introdus co-fondatorului Twitter, Ev Williams. Am trecut un interviu si, imediat au venit cu o oferta”, povesteste el.

Pentru urmatorii trei ani, Gadea a lucrat pentru Twitter, ca back end engineer. Acolo, a creat „Murder”, o tehnologie de optimizare a data centerelor care joaca un rol major in reducerea crash-urilor (acele „Fail Whales”). In 2012, Gadea era gata de noi aventuri. Si de aceasta data, a dorit sa isi construiasca propria companie.

Astfel s-a nascut Envoy, un software care poate fi folosit in companii pentru a inregistra oamenii si a ii putea urmari. Practic, permite vizitatorilor sa se inregistreze printr-o aplicatie de iPad si sa printeze un tag cu numele si poza lor. Mai nou, aplicatia permite sa iti arati badge-ul de vizitator si pe Apple Watch.

Curand, Envoy a inceput sa prinda si peste 1.000 de birouri il folosesc – printre ele si Airbnb, Pandora, GoPro sau Tesla – si totul, prin word of mouth.

Punctul culminant

Avand in vedere acest parcurs, descris pe scurt mai sus, nu este de mirare ca succesul „l-a lovit” (deloc pe neasteptate) marti pe canadianul de orignie romana, Envoy primind o investitie de 15 milioane de dolari de la Andreessen Horowitz, general partner-ul Chris Dixon intrand in board-ul startup-ului. Noua finantare vine dupa ce Envoy mai primise 1,5 milioane de dolari de la cateva nume mari din Silicon Valley, inclusiv investitori sau executivi din Quora, Salesforce, Yelp.

Daca te duci acum in Silicon Valley, aproape orice companie de acolo foloseste Envoy la front desk.

Cum ti se pare parcursul lui Larry Gadea? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri