Fondurile diversificate si de actiuni au pierdut investitori luna trecuta

Numarul investitorilor in fondurilor de actiuni precum si in cele diversificate, a scazut in luna martie, potrivit unui raport al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Fondurile cu plasamente in actiuni au pierdut luna trecuta 85 de investitori, in vreme ce numarul acestora a scazut cu 112 in cazul fondurilor diversificate. In prezent fondurile de actiuni au 12.262 de clienti, fata de 52.517 in cele diversificate.

Per ansamblu insa, numarul investitorilor in fonduri inchise si deschise a urcat in primul trimestru din 2011 cu 3%, comparativ cu sfarsitul anului trecut. In prezent numarul acestora a trecut de 323.000, majoritatea fiind investitori in cadrul fondurilor deschise de investitii.

Volumul activelor nete inregistrat la finele lunii martie de fondurile deschise a fost de 1,5 miliarde euro, iar activele nete ale fondurilor inchise s-au cifrat la 0,055 miliarde euro.

Carpatica Global ramane fondul care are cel mai mare randament in ultimele 12 luni, dintre cele diversificate, acesta ajungand la 10,6%. Majoritatea fondurilor mutuale si de obligatiuni au oferit in aceasi perioada randamente cuprinse intre 5% si 8%, in timp ce la capitolul fonduri pe actiuni cel mai mare randament ajunge la 2,4% (KD Maximus – administrat de KD Investment Romania).

Erste Asset Management se afla pe primul loc in topul administratorilor, cu o cota de piata 39,2%, depasind Raiffeisen Asset Management, liderul din ferbuarie, care controleaza 38,5% din piata. Diviziile de asset management din cadrul BRD si Bancii Transilvania ocupa urmatoarele pozitii, cele doua avand cote de piata de 8,4%, respectiv 4,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri