5 August 2011

Reintoarcerea la antreprenoriat: Cum arata Certinvest dupa iesirea din grupul Aviva



Dupa mai mult de noua luni de la iesirea din grupul Aviva, reintoarcerea Certinvest in randul administratorilor independenti si la brandul initial urmeaza un parcurs lin. Eugen Voicu, fondatorul companiei si presedinte al consiliului de supraveghere, vorbeste intr-un interviu despre schimbarile survenite in organizatie, strategii si planuri de viitor.

Proiecte vechi, proiecte noi

Pe 11 octombrie 2010, Aviva Investors Romania anunta transferul titlului de proprietate asupra companiei catre Eugen Voicu, fondatorul si directorul general. Prin procesul de management buyout, Eugen Voicu (foto) devenea actionarul majoritar al SAI-ului, redevenit Certinvest de la 1 noiembrie.

Procesul de rebranding inceput la acel moment s-a derulat pe parcursul lunilor urmatoare. Intre timp, echipa s-a marit cu sapte persoane, portofoliul cu trei fonduri noi (Certinvest Arta, Absolut Return si Next Generation), o platforma online de investitii si un blog educativ.

Ca strategie pe termen lung, Certinvest mizeaza pe reluarea proiectelor blocate sau amanate, pe lansarea de noi produse si pe portofoliile individuale.

„Vizam reluarea proiectului fondului imobiliar, care a fost putin blocat. Vrem un fond in care sectorul bancar a vina cu activele neperformante. Interes a existat, dar sunt multe obstacole la nivel de conceptie si de legislatie. Este posibil sa il reluam in curand”, a declarat Eugen Voicu.

Un alt proiect decalat, ce trebuia lansat la inceputul anului, este acela de multi-family office (MFO), ce ofera clientilor de tip Ultra High Net Worth servicii de trust, concierge, optimizare fiscala si administrare a investitiilor.

Voicu spera ca acest proiect sa fie reluat anul acesta, chiar daca a fost usor decalat. „Potential exista, urmeaza sa incepem o colaborare cu o companie londoneza specializata in astfel de servicii, pentru a beneficia din start de know-how-ul lor”, a explicat Voicu.


Citeste si Cum sa iti rascumperi in criza afacerea vanduta in vremuri bune

Grup financiar versus administrator independent

Eugen Voicu spune ca focusul Certinvest este sa fie o companie deosebita, care sa lanseze produse ce fac sens in piata.

„Intr-o companie mica, relatia cu clientul este cea mai importanta. Cred ca este o caracteristica a spiritului antreprenorial, care s-a pastrat, chiar daca acum il combinam cu o serie de rigori si reguli specifice unui grup mare”, explica presedintele Certinvest.

O zona importanta pe care SAI-ul mizeaza foarte mult este reprezentata de varful piramidei – portofoliile individuale.

Dupa iesirea din grupul Aviva, s-a observat o crestere semnificativa a numarului de portofolii individuale, de la 35, in noiembrie anul trecut, pana la 110 in prezent.

O diferenta majora intre apartenenta la grupul Aviva si revenirea la independenta este reprezentata de categoria de produse care ar fi fost acceptate.

„Nu am fi putut lansa fondul Next Generation in grupul Aviva, pentru ca ar fi concurat cu produsul similar de asigurari. Si fondul de arta ar fi fost mai greu de asimilat in grup, pentru ca know-how-ul necesar pentru un astfel de produs nu exista in multi nationale. Acest lucru arata diferenta dintre un administrator independent si companiile mari, care sunt imobile. O companie independenta este mult mai atenta, mai transparenta si mai dinamica”, explica Voicu.

El a mai spus ca in Marea Britanie, ponderea companiilor independente de Asset Management a crescut de la 10% la 40% in ultimii ani, conform unui studiu recent.

Certivest va continua si cu zona educationala, prin intermediul blogului. Voicu este optimist in privinta dinamicii pietei, care are o crestere constanta, dar si a investitorilor.

„Cred ca putem vorbi de o masa critica de clienti. Sigur ca multi din clientii bancilor nu sunt foarte educati, nu stiu foarte multe, dar au luat contact cu industria. Chiar daca acum nu stiu in ce au intrat, vor invata si vor putea sa aleaga”.

In final, reintoarcerea Certinvest in randul administratorilor independenti a avut o perioada lina de acomodare. Fara pierderi prea mari si chiar cu castiguri pe anumite planuri, fondatorul nu regreta decizia luata anul trecut.

Ma bucur ca am vandut Certinvest catre Aviva la acel moment si ma bucur ca am rascumparat acum”, afirma Eugen Voicu.

Clienti individuali, arta si copii

In aprilie, compania a lansat Certinvest Arta Romaneasca, primul fond de investitii cu expunere indirecta pe piata operelor de arta, ce isi propune un randament anual compus net de 15% in EUR.

“Ne simtim confortabil cu acest produs si ar fi o perioada foarte buna sa il facem vizibil. Din pacate, fiind un fond inchis, nu avem la indemana toate mijloacele de promovare”, a mai spus Voicu.

Clientii Certinvest pot tranzactiona si prin platforma online investonline.ro, dezvoltata de companie. Dinamica vanzarilor pe internet nu este insa foarte buna, trebuie lucrat la promovare, la interactiunea cu clientii si la indepartarea barierelor legislative foarte mari.

In prezent, de la incheierea contractului pana la accesul efectiv la cont, clientul trebuie sa astepte cateva zile, sa trimita si sa primeasca prin posta contractul si parola. „Toata aceasta procedura este de prea mare durata, trebuie sa gasim o formula sa fim mai aproape de clienti. Deocamdata legea ne obliga, dar cred ca se va putea simplifica, cel putin pana la nivelul SSIF-urilor”, considera Voicu.

Vedeta SAI-ului pe zona de retail este fondul Next Generation. Este primul produs de acest gen ce ofera ofera parintilor un instrument de economisire pentru a putea acoperi cheltuielile asociate indeplinirii unor obiective majore legate de viitorul copiilor. Eugen Voicu spune ca este o alternativa mult mai buna la produsul de asigurari similar, cu un cost mic de vanzare, investitii performante si protectie (pentru conturile mai mari de 5000 de lei).

Certinvest a lansat, in aprilie, fondul inchis Absolute Return, ce atrage in mod privat resurse financiare, propunandu-si ca printr-o administrare activa, sa obtina o rentabilitate semnificativ superioara dobanzii ROBID la 12 luni.

Fondul are expuneri pe pietele bursiere, pietele valutare si pietele monetare, in scopul obtinerii de profit de pe urma trendurilor importante si de durata ale pietelor, ascendente sau descendente.





Citeste si