Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis astazi o ordonanta prin care stabileste cadrul de aprobare si termenii pentru tranzactionarea instrumentelor financiare de tip ETF (Exchange Trading Funds).
CNVM a stabilit ca un OPCVM tranzactionabil (ETF) mentine in portofoliu actiunile prestabilite din structura indicelui de referinta astfel incat eroarea de compozitie sa nu depaseasca 15%.

“ In vederea asigurarii lichiditatii un O.P.C.V.M. tranzactionabil poate investi cel mult 15% din activele sale in depozite constituite in conformitate cu prevederile art. 101 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004. In vederea calcularii limitei stabilite prin prezentul alineat sumele disponibile in conturi curente si numerar in lei si valuta sunt asimilate notiunii de „depozit””, se arata in decizia CNVM.

Societatea de administrare a O.P.C.V.M.- ului tranzactionabil trebuie sa calculeze si sa furnizeze in mod continuu operatorului de piata, cel putin odata la fiecare 60 secunde, valoarea unitara indicativa a activului net (iVUAN), pe parcursul intregului orar de tranzactionare aferent.

De asemenea, in vederea diseminarii continue a valorii unitare indicative a activului net (iVUAN) catre participantii la piata, operatorul de piata va asigura publicarea pe site-ul propriu a respectivei valori.

OPCVM autorizate pana la momentul intrarii in vigoare a prezentei dispuneri de masuri se pot transforma in OPCVM. tranzactionabile numai in situatia in care politica de investitii are ca obiect reproducerea structurii unui anumit indice pe actiuni, mai dispune CNVM.

Exchange-traded funds (ETFs) au fost lansate in 1980 si au castigat rapid popularitatea investitorilor ce cautau alternative la fondurile mutuale. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a anuntat introducerea acestor instrumente in prima parte a anului. Consiliul de administratie a aprobat modificarile in Codul Bursei in acest sens. La sfarsitul anului trecut, directorul general al Bursei de Valori estima introducerea primelor ETF-uri in prima parte a lui 2011, dar pana acum s-a asteptat ok-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Fondul pe indice urmareste evolutia unui indice bursier sau a unui cos de indici. Desi pe marile piete, investitorii manifesta interes pentru acest gen de administrare pasiva, in Romania tendinta abia acum se dezvolta. Cum functioneaza aceste produse? Care sunt avantajele si riscurile? Citeste aici mai multe detalii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri