La prima iesire publica, noul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) s-a remarcat in special prin declaratiile contradictorii. Florin Vladan a sustinut pe de o parte ca statul face tot posibilul pentru a duce la bun sfarsit privatizarile pe bursa, insa in acelasi timp a declarat foarte clar ca nu va acorda niciun discount investitorilor de retail.
Nu se va face niciun discount pentru retail. Ca stat este foarte greu ca in cadrul acestor oferte de actiuni sa faci diferente intre marii cumparatori, bancile si fondurile de investitii, si micii investitori. Este adevarat ca toate IPO-urile si ofertele publice din lume se fac in prezent cu un discount. Noi am inteles acest lucru dar nu plecam de la ideea ca vom face discount fata de pretul de astazi”, a declarat Florin Vladan, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Potrivit specialistilor de pe bursa, unul dintre principalele motive care au dus in vara la esecul ofertei publice secundare (SPO) Petrom a fost reprezentat de lipsa unui discount notabil fata de pretul din piata al actiunilor companiei. De asemenea, masura acordarii unei transe separate la pret redus pentru micii investitori romani a fost intens ceruta atat de AIPC cat si de alti reprezentanti din piata.

„Am avut in ultima perioada intalniri cu seful privatizarilor din Polonia si ne-a spus destul de clar ca in prezent nici ei nu mai fac discounturi pentru retail la privatizari. Daca intermediarul unei oferte ne va recomanda sa facem astfel de discounturi vom lua in considerare acest lucru. Pana acum insa, in cazul Transelectrica, nu avem nicio recomandare care sa ne spuna ca oferta ar avea un succes mai mare daca facem discount unei anumite grupe de investitori”, a spus Vladan.

BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital sunt societatile care vor intermedia oferta publica de vanzare a 15% din Transelectrica.

Succesul bursei poloneze, care in ultimii ani a ajuns cea mai importanta piata din Europa Centrala si de Est, s-a datorat si faptului ca guvernul de la Varsovia a reusit sa atraga in piata un numar masiv de mici investitori, acordandandu-le transe de actiuni la pret redus in cadrul privatizarilor. Practic, polonezii au oferit discounturi in momentele in care bursa locala era in dezvoltare (situatia BVB din prezent) iar acum, dupa o crestere semnificativa, si-au „permis” sa puna punct discounturilor. In Romania insa, statul vrea sa puna punct discounturilor chiar daca acestea nu au existat vreodata.

Pus in fata acestei situatii, seful OPSPI a evitat sa dea un raspuns concret: „Dupa cum am zis, eu stiu ca nici in Polonia nu se mai dau discounturi”.

Reprezentantii statului roman realizeaza faptul ca le va fi greu sa vina in piata cu oferte ulterioare de actiuni daca cea de la Transelectrica va fi un nou esec, mai spune presedintele OPSPI.

Chiar si in aceste conditii insa, Oficiul Privatizarii nu vrea „sa vanda ofertele doar de dragul de a le vinde si a mai bifa o serie de conditii impuse de FMI”.

„Trebuie sa fie un pret corect care sa ne satisfaca si pe noi ca stat si cumparatorul. Credem ca pietele din Europa s-au stabilizat. Anul viitor speram sa gasim momentele oportune pentru a face ofertele. S-a vorbit mult despre esecul de la Petrom, insa acolo au fost mai multe elemente care au contat. Noi vineri inchideam oferta iar miercuri a venit valul de stiri negative din Italia. Toti investitorii si-au retras ofertele. A fost un punct critic”, mentioneaza Vladan.

Statul roman urmeaza sa vanda anul viitor actiuni la mai multe companii prin intermediul Bursei de la Bucuresti.

Potrivit declaratiilor facute miercuri de Florin Vladan, perioada de subscriere la Transelectrica se va incheia pana la sfarsitul lui februarie 2012. In cazul ofertei pentru vanzarea a 15% din actiunile Trangaz (TGN), seful OPSPI estimeaza ca operatiunea se va derula in martie-aprilie anul viitor.

De asemenea ofertele de vanzare pentru listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui sa fie realizate in perioada octombrie-decembrie 2012. Nu in ultimul rand, oferta Petrom ar putea sa fie reluata in prima jumatate a urmatorului an.

Statul a schimbat procedura de selectie a brokerilor care vor intermedia aceste oferte publice. Astfel, oferta tehnica a brokerilor va conta in proportie de 80%, in vreme ce oferta financiara va avea o pondere de 20%. La oferta Petrom cele doua criterii aveau ponderi egale.

"
Va fi foarte greu pentru noi sa contrazicem opinia unui JPMorgan sau a oricarui alt mare nume din domeniu daca acestia ne vor recomanda un anumit nivel de pret", a concluzionat Vladan.


Sursa imagine:
sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri