Leul a avut in 2011 performante mult mai bune decat zlotul polonez, coroana ceha si forintul, marcand cea mai buna evolutie din regiune, se arata intr-o analiza a firmei de brokeraj X-Trade.
Raportat la euro, leul a inregistrat un an de relativa stabilitate. Realizand, de exemplu, o comparatie cu pierderile de 12,7% ale zlotului polonez, de 13,7% ale forintului maghiar si chiar de 2,2% ale coroanei cehe, deprecierea de 1,09% a leului arata o izolare buna in fata turbulentelor majore.

Leul a cedat mai mult teren insa in fata dolarului american, pierzand anul trecut 2,77%. Evolutia leului in forma literei « V » a fost si mai acuta in fata dolarului american, din cauza castigului inregistrat de acesta in fata Euro.

“Anul 2012 poate aduce mai multa volatilitate pentru leu decat anul trecut, atat in fata euro, cat mai ales fata de dolarul american. Cred ca BNR va ramane atenta sa limiteze orice puseu de depreciere mai agresiva a monedei nationale in fata euro, insa este nevoie in primul rand de o rezolvare a crizei europene pentru a readuce increderea in economiile din Est, caz in care Romania ar avea extrem de mult de castigat. Conform primelor estimari, indicatorii economici obtinuti de Romania in 2011 se pare ca sunt buni, avand in vedere contextul European, dar anul curent va fi o provocare si mai mare pentru a ramane in parametrii pozitivi”, spune, intr-un comunicat de presa, Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In 2011, yenul japonez a fost cea mai puternica moneda majora a lumii raportata la euro, urcand cu 8,34% intre 3 ianuarie si 31 decembrie.

In schimb, euro a pierdut teren in fata dolarului american, scazand cu 3,06%. Ca si in cazul Yenului, a doua jumatate a anului a adus pierderi mai agresive, de 11,94%, explicabile prin extinderea crizei datoriilor suverane de la Grecia inspre Italia in primul rand si spre Spania, intr-o masura mai mica.

Yenul a fost preferat de catre piete in ciuda dezastrului natural din martie si a efectelor acestuia pentru economia japoneza: injectiile de lichiditate din prima parte a anului si perspectiva repornirii tiparnitei, care ar spori oferta de dolari americani si ar face astfel mai putin atractiva cumpararea acestuia pot explica preferinta pentru refugiul catre yen.

In al doilea rand, o parte dintre companiile japoneze au decis sa isi repatrieze capitalul acumulat in strainatate pentru a reface facilitatile de productie de acasa afectate de cutremur si tsunami.

La celalalt extrem al zonei de performanta relativa in fata euro, lira turceasca a avut o depreciere semnificativa, de 17,7%, cea mai mare parte inregistrata pana la inceputul lunii august. Lira turceasca a resimtit din plin reducerea pozitiilor pe monedele emergente o data cu modul prudent declansat de criza europeana si de episodul scaderii ratingului suveran al SUA in august.

In cadrul regiunii Central si Est-Europene, forintul maghiar a fost victima preferata a speculatorilor din pietele valutare. Forintul a scazut cu 13,7% fata de euro in 2011.

Sursa imagine: arhivafoto.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri