Adunarea Generala a Actionarilor BVB de ieri va ramane mult timp in istoria pietei de capital locale, din mai multe motive. Stere Farmache a fost detronat de economistul-sef al BCR, iar grupul de banci coagulat in jurul Erste detine majoritatea in Consiliul de Administratie. Daca aceasta schimbare este de bun augur sau nu, vom vedea la primul bilant al boardului, care nu are o misiune deloc usoara.

Dupa mai multe ore de amanari si intarzieri, la ora 18.00 s-a anuntat rezultatul votului pentru noul consiliu de administratie al Bursei. Rezultatul nu a surprins multi oameni implicati in piata de capital, mai ales dominatia grupului de banci a fost vizibila inca de la primele voturi exprimate in AGA de ieri, pentru alegerea notarului si a secretariatului sedintei, unde cei propusi de grup s-au impus cu o majoritate covarsitoare.

Noul Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti este format din Stere Farmache, director general si presedinte al BVB de la infiintare si pana in prezent (aproximatv 7 milioane de voturi), Lucian Anghel, economistul-sef al BCR (circa 6 milioane de voturi), Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, cu circa 5 milioane de voturi, Adrian Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, si Narcisa Oprea, partener al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, ambii cu circa 5 milioane de voturi, Valerian Ionescu, director piete de capital la BCR, cu 4,9 milioane de voturi, Octavian Molnar, director adjunct al IFB Finwest, cu 4,8 milioane voturi, Matjaz Schrol, reprezentant al Franklin Templeton, cu 4,7 milioane voturi si Robert Pana, consilier la Swiss Capital, care a strans 4,6 milioane voturi.

Dupa alegerea administratorilor a urmat votul pentru presedinte. Conform procedurii, acesta a fost votat de actionari, dintre candidatii la presedintie admisi in CA. Nu a fost cazul unei departajari in acest sens, toti 3 candidatii fiind deja administratori.

In tensiunea zecilor de minute in care s-au numarat voturile, desi majoritatea il vedeau favorit pe Lucian Anghel si nu parea a fi o surpriza pentru nimeni, existau actionari care mizau chiar pe Dan Paul, motivand ca actionarii vor vota impotriva lui Farmache, dar si a lui Anghel.

Rezultatul nu a fost insa diferit de asteptarile din holurile hotelului Hilton: Lucian Anghel l-a detronat pe Farmache, cu putin peste jumatate din voturile exprimate. Deznodamantul era cel asteptat de grupul de actionari care au cerut revocarea Consiliului: presedinte plus majoritate in board.

"Sunt onorat de aceasta responsabilitate acordata intregului Consiliu. Actionarii au votat schimbarea iar eu, personal, sunt ferm convins ca Bursa de Valori are un potential foarte mare pe care suntem datori sa il exploatam", a declarat Lucian Anghel imediat dupa incheierea AGA. Aceasta a fost singura sa declaratie, restul urmand sa vina dupa ce va prelua oficial functia.

A inceput maturizarea?

Surprizele au venit insa din alta directie: la cvorumul istoric pentru o AGA la BVB, disciplina a fost peste asteptari. Desi in primele ore ale diminetii, actionarii se pregateau pentru scandaluri si discutii aprinse, se zvonea chiar ca ambele tabere au pregatit discursuri si documente incriminatorii la adresa celorlalti, nimic din toate acestea nu s-au intamplat. Singura interventie mai spumoasa a venit din partea lui Doru Nicolaescu, un actionar renumit pentru astfel de discursuri, care a acuzat BCR ca nu a sustinut piata de capital locala, ca a jignit romanii si ca nu a listat banca. Insa, tinand cont ca interventia unui actionar a fost limitata inca de la inceput la 3 minute, pledoaria sa a fost inabusita si nu a primit replici.

Astfel, pentru prima data dupa multe adunari cu scandaluri si certuri, desi miza a fost foarte mare, actionarii BVB s-au prezentat onorabil si au dovedit ca se poate si in liniste.

Mai multe detalii despre derularea intregii Adunari, in ordinea cronologica a desfasurarii, puteti gasi aici.

Sansa schimbarii

Asadar, schimbarea s-a produs la Bursa de Valori Bucuresti. Ca este de bun augur sau nu, vom afla cu totii la primul bilant al actualului board, a carui misiune este extrem de dificiala. Mandatul noilor administratori incepe intr-un moment delicat pentru piata. Sub semnul FMI, Guvernul este foarte aproape de a face cateva oferte prin bursa. Daca acestea nu sunt folosite inteligent de piata de capital, sensul lor va fi nul. Boardul va trebui sa resusciteze Bursa, care pe fondul crizei din ultimii ani si a scaderii acute a apetitului pentru investitii in actiuni, zace intr-o coma periculoasa, din care trebuie sa isi revina, ca sa nu moara.

Iar revenirea inseamna dezvoltare pe toate directiile, ca numar de emitenti, investitori, dezvoltare organica, iesirea in plan international, educatie bursiera pentru public, arhitectura moderna, instrumente diversificate. Toate acestea facute cu profesionalism.

Lista de taskuri a administratorilor este foarte lunga si mare parte din acestea au prioritate 0. Asa cum declarau multi dupa AGA, consiliul are sansa sa schimbe viitorul Bursei, sa dea dovada de intelepciune si maturitate, sa lase interesele personale deoparte si sa priveasca in aceeasi directie. A venit momentul ca jocurile de culise sa fie incheiate, securea razboiului sa fie ingropata si sa inceapa discutiile despre piata de capital la cu totul alt nivel.

Opinia ta conteaza pentru noi. Cum vezi aceasta schimbare radicala in conducerea Bursei de Valori Bucuresti?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri