Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, prezinta viziunea sa in privinta evenimentelor economice din 2011 precum si estimarile privind evolutia pietelor in 2012.
In 2011 perceptia privind economia globala a suferit o schimbare. Statele Unite nu au mai fost considerate motorul de crestere al lumii, atentia investitorilor fiind indreptata catre piete emergente precum India si China, singurele care au adus o raza de lumina intr-o economie mondiala dominata de stagnare si de criza datoriilor din Europa, potrivit Business Insider.

Pietele de capital au fost lovite inca de la inceputul anului de tulburarile politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu care au provocat schimbarile vechilor regimuri totalitare si cresterea cotatiilor la titei si gaze naturale.

Cutremurele si tsunamiul din Japonia au fost un alt motiv de instabilitate a pietelor, iar in cea de-a doua jumatate a lui 2011 s-a agravat problema datoriilor din tarile dezvoltate ce a determinat transferul de active din tarile problema catre economiile emergente, considerate de investitori mai putin riscante.

De abia catre sfarsitul anului politicienii s-au pus de acord cu privire la masuri concrete pentru solutionarea crizei economice, Statele Unite si-au consolidat sectorul privat prin stimulente fiscale precum reducerea impozitul pe venit, iar China a facut primii pasi in privinta unui program de masuri monetare, marturiseste Mark Mobius.

Daca se trage linie, tarile cele mai afectate au fost Egiptul, din cauza conflictelor politice, Turcia, Ungaria, si Polonia, datorita fluctuatiilor din pietele de capital si a reticentei investitorilor si India care trebuit sa adopte masuri monetare stricte pentru a controla cresterea inflatiei.

Cum va arata 2012

In timp ce unele tari dezvoltate se vor lovi in continuare de criza datoriilor suverane, multe economii emergente vor inregistra crestere economica, valori sustenabile ale datoriilor publice si rezerve financiare solide, declara Mark Mobius.

Chiar daca se prevede ca economiile emergente nu vor mai avea acelasi ritm accelerat de dezvoltare, Mark Mobius este de parere ca cererea interna va juca un rol important in cresterea viitoare, fiind stimulata de cresterea veniturilor populatiei.

Acest aspect presupune si un risc, acela al cresterii inflatiei, chiar daca valorile ei au fost relativ mici in pietele emergente pe durata lui 2011.

O inflatie mica si stabilizata permite folosirea unor masuri de stimulare monetara. Astfel, in Brazilia si Indonezia rata dobanzilor a fost micsorata, iar China a diminuat rezervele minime obligatorii ale bancilor pentru prima data din 2008.

In 2012 un mediu economic cu posibilitati de dezvoltare si cu presiuni inflationiste scazute va facilita cresterea economica in sectoarele emergente. Guvernele vor trebui sa adopte reforme pentru stimularea crearii de locuri de munca si rezolvarea probemei inegalitatii veniturilor.

In privinta volatilitatii pietelor va exista posibilitatea aparitiei unor factori neprevazuti , dupa cum s-a vazut in ultimul an. Din pacate nu se poate preciza exact cand va aparea o noua criza si in ce masura ne va afecta.

Insa, fiecare corectie a pietei aduce si noi oportunitati, iar investitorii trebuie sa caute si sa investeasca pe termen lung in companiile subevaluate capabile sa reziste pe piata in conditii dificile, declara Mobius.

In concluzie, tarile emergente vor fi cele care vor echilibra economia mondiala in 2012 in cazul in care se va pastra ritmul de crestere economica, daca inflatia va fi tinuta sub control si daca se va imbunatatii competitivitatea globala a produselor si serviciilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri