Fondurile de investitii ale companiei americane Elliott Associates au ajuns a detina circa 14% din Fondul Proprietatea (FP) dupa ce joi au cumparat titluri FP in valoare 63,1 milioane lei (14,5 milioane euro). Achizitiile strainilor au dus la o crestere de 12,8% a Fondului Proprietatea in ultima luna.
Elliott au cumparat cu o zi in urma 1% din actiunile Fondului in urma unei tranzactii negociate facuta la pretul de 0,475 lei/unitate. La cumparare s-a aflat Manchester Securities Corp., companie detinuta de Elliott Associates.

Scenariul in care o serie de investitori straini intra puternic la cumparare pe o anumita actiune, iar cotatia acesteia urca puternic in piata nu este unul nou pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Raliul din acest an al Fondului Proprietatea readuce in atentie povestea Oltchim (OLT) de anul trecut, cand titlurile combinatului au castigat un uimitor 440% ca urmare tranzactiilor de cumparare facute de PCC si Carlson Ventures, doi dintre principalii actionari minoritari ai companiei.

“Este practic imposibil sa vedem o evolutie de tip <Oltchim> pe actiunile FP. In cazul Fondului un element esential este valoarea activului net. Doar in varianta extrem de optimista am putea sa vedem o eliminare completa a discountului fata de VAN, si implicit o crestere de aproape 100%. Nu cred ca in contextul actual FP are cum sa ajuna la valoarea nominala de 1 leu. Achizitiile strainilor ar putea totusi sa mentina evolutiile recente. Personal, cred ca actiunile Fondului au momentan drum deschis catre o valoare de 0,52 – 0,54 lei”, spune Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Actiunile Fondului Proprietatea se tranzactionau la inceputul sedintei de vineri la un pret de 0,4845 lei/unitate, in crestere cu aproape 1%. Acesta este a unsprezecea zi consecutiva de cresteri pentru FP, cea mai lunga serie pozitiva inregistrata de Fond de la listare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri