La nivel teoretic, piata de capital este barometroul economiei unui stat si reflecta in evolutiile sale miscarile sociale, economice si politice, care pot avea efecte majore pe multiple planuri. In Romania insa, Bursa este contectata mai mult la evenimentele europene decat la cele locale iar stirile precum demisia Guvernului trec aproape neobservate.
Aparent, demisia primului ministru Emil Boc a cauzat cele mai mari scaderi inregistrate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in 2012. Putini brokeri sunt insa de parere ca anuntul are deja efecte vizibile in piata, mult mai importanta ramanand evitarea unei crize politice precum cea de la sfarsitul lui 2009. Scaderile de luni au avut ca motiv mai degraba corectiile suferite de marile piete, dupa cresterile din ultimele sedinte, si mai putin demisia Guvernului Boc.

In ziua anuntarii noului Guvern, Bursa de la Bucuresti a stagnat, intr-o piata in care majoritatea jucatorilor au revenit pe pozitii de asteptare. Brokerii spuneau ca investitorii asteapta mai putin anuntul privind noii ministri, dar sunt interesati de masura in care vor fi afectate ofertele companiilor de stat promise pentru acest an.

Nu este pentru prima data cand bursa este imuna la miscarile din plan politic. In noiembrie 2009, cand Boc si-a pierdut mandatul in urma unei motiuni de cenzura, iar in Parlament s-a discutat mai bine de o saptamana despre un posibil inlocuitor, Bursa a inregistrat sase zile consecutive de cresteri pe indicele BET.

7 motive

In opinia lui Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, bursa reactioneaza timid la schimbarile din plan politic, din cauza a trei factori.
“In primul rand, bursa romaneasca nu a reusit inca sa fie un real barometru al economiei romanesti din cauza unei reprezentativitati destul de reduse a mediului de afaceri prin prisma companiilor listate. In al doilea rand, numarul de investitori activi este destul de redus incat reactia lor sa fie una categorica. Iar ultimul motiv, este cel legat de implicatiile politicului in bursa in ultimii ani, investitorii invatand ca politicul este preocupat de bursa doar intr-o masura declarativa, mai putin una evolutiva”, sustine Chisu.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu, senior investment analyst la SSIF Broker, justifica reactia benigna a pietei de capital la demisia premierului prin mai multe elemente.

“Din 2009, principalul decident al politicii economice pe plan intern este Fondul Monetar International. Entitatea financiara internationala va continua sa monitorizeze economia interna si sa emita recomandari de politica economic si in trimestrele urmatoare; Orice guvern ar veni pe plan intern, va trebui sa respecte recomandarile FMI”, spune analistul.

In plus, oricum in acest an sunt alegeri parlamentare si locale, deci demisia nu este atat de importanta in contextul alegerilor.

Alte motive ar fi ca existau deja speculatii cu privire la aceasta demisie, deci nu a fost o mare surpriza, dar si ca evolutia pietei de capital interne este dependenta in primul rand de contextual macro-bursier international. “Debutul de an favorabil pe plan extern a fost mai puternic decat schimbarile din plan politic”, a mai spus Radulescu.

Cum ar trebui sa arate bursa pentru o conexiune mai buna

Cu siguranta, piata interna de capital este conectata la climatul macro-bursier european.

“Aceasta evolutie este determinata atat de dependenta economiei interne de principalul partener economic (commercial si financiar) zona euro, dar si de prezenta redusa (ca pondere) a capitalului romanesc pe bursa. De asemenea, principalele companii listate pe piata de capital sunt lideri pe segmentele pe care activeaza si, in general sunt detinute de actionari strani (SNP, BRD, etc). Cu alte cuvinte, riscul si perceptia asupra riscului din zona euro se reflect imediat si in economia interna”, explica Andrei Radulescu.

Analistul mentioneaza ca relatiile intre evolutia pietei interne de capital si evenimentele din economia Romaniei sunt destul de puternice in momentele in care apar surprize importante, fie pozitive, fie negative (precum deciziile de la finele lui 2008, deciziile din vara anului 2010, etc). In astfel de momente, asistam la suprareactii ale pietei de capital.

Mihai Chisu este de parere ca este nevoie de o finantare prin bursa de mediului privat dar si de folosirea instrumentelor bursiere pentru investitie de un numar mai mare de oameni, pentru ca piata romaneasca sa fie un barometru al economiei.

Vom putea vorbi de reprezentativitate atunci cand toate ramurile economiei romanesti vor fi prezente, iar participarea investitorilor autohtoni se va numara macar in sute de mii de persoane”, a declarat Chisu.

in tarile cu traditie in bursa exista o interconectivitate mult mai profunda decat in cazul tarilor emergente. “In aceste tari, rolul bursei este pe deplin inteles, iar piata de capital este utilizata la adevarata ei valoare, ca finantator al economiei si totodata ca o investitie cu un potential mai mare de return”, a mai spus brokerul IFB Finwest.

Singurele stiri dinspre mediul politic ce misca piata de capital, intr-un sens sau altul, vizeaza decizii strict punctuale despre pragul la SIF-uri, privatizarile gigantilor economici sau impozitarea profiturilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri