Bursa de la Bucuresti a inchis in urcare cu 0,77%, intr-o piata in care unii jucatori au ales sa-si marcheze profitul pe actiunile Fondului Proprietatea (FP), dupa ce cotatia acestora a atins vineri cel mai ridicat nivel pentru ultimele 11 luni, potrivit Mediafax.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor mai mari, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata pe actiunile FP in prima parte a sesiunii.

Astfel, la mijlocul sedintei actiunile FP au atins un nivel maxim al ultimelor 11 luni, de 0,614 lei. O cotatie mai ridicata a fost inregistrata la 31 martie 2011, de 0,6145 lei/titlu.

Ulterior, pretul a inceput sa scada, pana la un minim de 0,5935 lei, respectiv cu 1,3% sub referinta. Cotatia a revenit insa pe crestere si a inchis la 0,605 lei, cu 0,58% peste nivelul de joi. Operatiunile au cumulat 24,23 milioane lei. milioane lei.

Actiunile Fondului au facut si obiectul a doua transferuri deal, de 5,5 milioane lei, ambele perfectate la o cotatie de 0,6 lei, in scadere cu 0,25% fata de ultimul pret de joi.

Titlurile FP au asigurat, astfel, 46% din lichiditatea pietei actiunilor, de 63,69 milioane lei ( 14,64 milioane euro).

"Interesul investitorilor pentru piata locala incepe sa fie din ce in ce mai accentuat, iar acest lucru se vede in piata prin decuplarea evolutiei titlurilor noastre fata de miscarile pietelor internationale.

Acest lucru este normal, mai ales cand vedem ca sunt titluri foarte atractive, cum ar fi cazul Fondul Proprietatea sau cel al OMV Petrom, actiuni care au avut o crestere spectaculoasa in ultimele sedinte si cu siguranta sunt in vizorul tuturor investitorilor", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El crede ca interesul pentru aceste titluri se poate explica prin migrarea investitorilor de pe alte actiuni, dar si pe fondul cresterii puternice a volatilitatii, odata ce au fost atinse anumite bariere de pret.

"Este posibil ca acesta sa fie cauza pentru care de exemplu SIF-urile au intrat in dizgratie si nu mai prezita un interes atat de mare, iar in unele cazuri ele se corecteaza mai puternic fata de restul actiunilor. Un alt efect al acestor miscari ale preturilor este si intrarea la tranzactionare a investitorilor mari, in piata executandu-se din ce in ce mai multe deal-uri, semn ca acestia tranzactioneaza pachete importante pentru a-si reechilibra portofoliile la conditiile actuale ale pietei", a spus Muresian.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest nu exclude posibilitatea ca in perioada urmatoare preturile sa intre intr-o zona foarte volatila, chiar daca trendul general va fi in continuare de crestere, intrucat preturile au urcat atat de puternic, ceea ce ii face pe unii investitori sa devina mai tentati sa marcheze profiturile obtinute pana in prezent.
Pe piata deal, au fost incheiate si cinci tranzactii speciale cu 0,21% din actiunile BRD, in valoare de 16,37 milioane lei (3,7 milioane de euro). Schimburile au fost realizate la acelasi pret, de 10,9 lei, egal cu referinta.

Pe piata principala, actiunile BRD au inchis in stagnare, pe un rulaj de 792.000 lei.

O crestere semnificativa, de 2,41%, au consemnat actiunile OMV Petrom (SNP), ultimul transfer fiind incheiat la 0,425 lei pe unitate, iar rulajul total a fost de 1,79 milioane lei. Cotatia a atins vineri un maxim de 0,432 lei, reprezentand cel mai ridicat nivel din 5 mai 2011, cind actiunea a fost cotata la 0,4389 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis in crestere cu 0,7%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,14% peste inchiderea sedintei precedente.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,29%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,39% peste nivelul de joi. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Marile burse europene au consemnat corectii usoare, in linie cu actiunile de pe Wall Street, in lipsa unor date economice relevante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri