Bursa a revenit pe crestere si a incheiat sedinta in urcare cu 0,49%, recuperand o parte din corectia inregistrata in precedentele trei zile, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si doua deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat aproape doua treimi din rulaj.
In precedentele trei sedinte, indicele general al Bursei, BET-C, a scazut cumulat cu 2,9%, ca urmare a unor marcari de profituri realizate de unii investitori, dar si de corectiile de pe bursele externe, scrie Mediafax.

Majoritatea actiunilor de la BVB au revenit pe crestere usoara inca din primele minute ale sesiunii de joi, urmand traiectoria de recuperare de pe pietele mature, insa recuperarea a fost lenta si a venit in cadrul unor transferuri cu volume reduse de actiuni. Bursele internationale au fost sustinute de increderea investitorilor cu privire la succesul programului Greciei de reducere a datoriilor si se pozitioneaza pentru noi date pozitive privind economia americana.

"Pe piata locala recuperarea nu a mai fost atat de energica precum revenirea burselor externe. Fondul Proprietatea si SIF-urile au marcat recuperari mai modeste pe un rulaj destul de redus. Tensiunea de pe pietele straine pare sa se fi transmis si catre piata locala, multi investitori asteptand o clarificare a directiei pe termen scurt pentru a-si relua activitatea", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,15% peste finalul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,92%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a inchdeiat ziua cu 0,84% peste nivelul de miercuri. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,6 milioane lei (8,1 milioane euro), valoare cu 17% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 43,1 milioane lei (9,9 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 64% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea si doua deal-uri cu actiuni BRD, in valoare cumulata de 22,7 milioane lei (5,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 13,4 milioane lei. Pretul a crescut cu 1,11%, la 0,5905 lei, si a recuperat o parte din corectia, de 2,5%, inregistrata miercuri.

Chiar in ultimele minute au fost realizate doua deal-uri de 9,2 milioane lei, cu 0,12% din actiunile BRD. Tranzactiile negociate au fost realizate la 10,75 lei, pret cu 1,22% pest ultima cotatie de miercuri.

Pe piata principala, actiunile BRD au scazut cu 0,19%, la 10,6 lei, pe un rulaj de numai 91.000 de lei.

Actiunile Oltchim au avansat cu 3,71%, la 1,287 lei, pe un rulaj de 296.000 de lei. Aceste titluri au urcat cu 10,4% dupa primele 40 de minute de tranzactionare, insa apoi au revenit spre nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei Oltchim (OLT) fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

"Ultimele stiri legate de Oltchim, numirea noului presedinte CA si avizul Comisiei Europene asupra conversiei in actiuni a datoriei fata de AVAS nu au atras prea mult interes. Este un pret la care compania nu este atractiva din punct de vedere fundamental, iar putinele actiuni libere la traznactionare restrictioneaza intrarea unor investitori mai mari. Singurii investitori care inca mai sunt activi pe actiunile Oltchim sunt cei de retail", a spus traderul.

La inchiderea pietei principale de la BVB, marile piete europene erau in crestere cu pana la 1,8%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1%.

"Odiseea greceasca contureaza un nou capitol sub privirile nelinistite ale investitorilor de pe pietele de capital. Bursele internationale au recuperat aproape toata pierderea de marti, iar speculatorii par sa parieze pe o finalizare cu succes al swap-ului de datorii, avand in vedere ca 60% dintre investitorii privati au optat deja pentru schimb. Pe langa aceasta etapa din telenovela elena avem programate si multe evenimente macroeconomice in Europa si SUA, cum ar fi conferinta Bancii Centrale Europene de azi si datele legate de evolutia pietei muncii din SUA de maine. Este o perioada cu volatilitate ridicata pe rulaje mai mici, in care se speculeaza punctele de fluctuatie extrema", a mai spus Constantinescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri