Profitul brut al SIF Muntenia (SIF4) ar urma sa scada in acest an cu aproape 9%, la 76 milioane lei (17,3 milioane euro), iar veniturile sunt estimate sa coboare cu 45%, la 108,1 milioane lei (24,68 milioane euro), in conditiile in care societatea va fi mai prudenta in vanzarea unor participatii, scrie Mediafax.
SIF Muntenia a inregistrat anul trecut un profit brut de 83,1 milioane lei (19,6 milioane euro) si venituri de aproape 197 milioane lei (46,8 milioane euro). Mai mult de o treime din veniturile de anul trecut au provenit din banii incasati pe o parte din actiunile BCR vandute catre Erste, actionarul majoritar al bancii.

Societatea a cedat anul trecut catre Erste cea mai mare parte a actiunilor BCR pe care le detinea si a primit in schimb 0,67% din titlurile bancii austriece si 70,1 milioane lei.

In februarie, SIF a mai cedat o parte din actiunile BCR in schimbul a 0,38% din titlurile Erste si mai ramane cu un pachet pe componenta cash, pentru care va incasa aproape 53,5 milioane lei. La finalul tranzactiei, SIF Muntenia va detine aproape 1% din actiunile Erste.

"Pe langa continuarea actiunii de valorificare a actiunilor detinute la BCR, se are in vedere faptul ca vanzarea unor pachete de actiuni pe care SIF Muntenia le detine la societati cu perspective de dezvoltare nu este oportuna in aceasta perioada. Vanzarea participatiilor se va face in scopul realizarii obiectivului de «continuare a procesului de restructurare a portofoliului» dar cu foarte mare prudenta. In acest sens se are in vedere vanzarea unor pachete «reziduale» de actiuni chiar daca profitabilitatea unor asemenea tranzactii va fi mai redusa. Astfel se va asigura atat o crestere a gradului de lichiditate, cit si a calitatii portofoliului SIF Muntenia, prin investirea sumelor obtinute in instrumente financiare mai performante", se arata in bugetul de venituri si cheltuieli propus de Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

In buget se mentioneaza ca societatea vizeaza reducerea expunerii pe sectorul financiar bancar, deoarece "este foarte mare, iar pe termen mediu performanta acestui sector de activitate va fi redusa".

Scaderea expunerii va fi realizata pe masura ce vor fi identificate noi obiective de investitii. SIF mentioneaza ca vrea sa participe si la ofertele de vanzare pe care statul le va derula prin intermediul Bursei.

SIF ar urma sa incaseze in acest an dividende de 9 milioane lei, de aproape doua ori mai putin decat suma de anul trecut, de 15,9 milioane lei.

"S-a tinut seama de necesitatea crescuta a societatilor comerciale, pentru perioada urmatoare, de a creste volumul investitiilor proprii prin reinvestirea profitului, ceea ce conduce, pentru multe din ele, la un volum mai redus al dividendelor estimate. In aceste conditii, dividendele curente care se previzioneaza ca se vor incasa prezinta totusi o crestere fata de ceea ce s-a prevazut pentru 2011. Pe de alta parte insa, profiturile reinvestite in societati vor asigura cresterea valorii participatiilor SIF Muntenia la aceste societati", se arata in buget.

Sefii societatii estimeaza venituri de 85 milioane lei din tranzactiile cu valori mobiliare, cu 35% mai putin fata de suma de 131,6 milioane lei din 2011. Tranzactiile ar urma sa fie realizate atat pe termen scurt, pentru obtinerea unui castig speculativ, cat si cu "investitii ajunse la maturitate".

SIF nu a inclus in cheltuielile estimate pentru acest an provizioanele pe care le-ar putea constitui si a bugetat cheltuieli totale de 32,1 milioane lei, de peste trei ori mai mici fata de costurile inregistrate anul trecut, de 113,7 milioane lei.

SAI Muntenia Invest ar urma sa incaseze 17,4 milioane lei pentru administrarea activelor SIF Muntenia, cu 8% sub suma de anul trecut, de 18,9 milioane lei.

Bugetul de venituri si cheltuieli urmeaza sa fie votat de actionarii SIF Muntenia in data de 11 aprilie, in AGA.

Atunci, actionarii vor discuta si despre valoarea dividendelor pe care societatea le va distribui in acest an. SIF Muntenia a propus actionarilor un dividend brut de 0,081 lei/actiune, similar celui acordat pentru anul precedent, valoarea totala a dividendelor fiind de 65,3 milioane lei.

Societatea a inregistrat anul trecut un profit net de 65,7 milioane lei (15,5 milioane euro).

Actiunile SIF Muntenia au inchis sedinta bursiera de vineri in scadere cu 0,61%, la 0,730 lei.

La aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 589,13 milioane lei (134,5 milioane euro).
(Pentru conversia in euro a sumelor prevazute in bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat vineri de BNR, de 4,3783 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri