Dupa patru ani de realizari modeste pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), vanzarea ofertei publice secundare de la Transelectrica reprezinta primul succes cu adevarat notabil inregistrat recent in piata romaneasca de capital. Cu subscrieri de aproape 280% pe transa de retail, oferta Transelectrica a reamintit investitorilor ce inseamna o tranzactie de succes pe Bursa.
Oferta publica secundara (SPO) prin care statul a vandut pe Bursa 15% din capitalul Transelectrica s-a incheiat marti, datele finale ale tranzactiei urmand sa fie anuntate joi. Oferta a fost intermediata de un consortiu format din BCR si casele de brokeraj Intercapital Invest si Swiss Capital.

Valoarea totala a SPO-ului este de 165 milioane lei (37,7 milioane euro), luand in calcul volumul si valoarea ordinelor de subscriere inregistrate marti la ora 18:30 (date aflate inca in curs de actualizare). Daca aceasta va fi valoarea finala a ofertei, brokerii care au intermediat tranzactia vor incasa 743.000 euro, in vreme ce CNVM va percepe un comision de 132.000 euro.

La sfarsitul zilei de marti, oferta era subscrisa in proportie de 140% (subscrieri de 125% pe transa alocata investitorilor institutionali si de 273,6% pe transa de retail)

“Compania vanduta, brokerii care au intermediat tranzactia si pretul de oferta sunt cei trei factori care au dus la acest succes. Nu pot spune ca un anumit factor dintre cei mentionati a contat mai mult. A fost un proiect dificil insa nu am avut niciun dubiu cu privire la succesul ofertei, nici inaintea ultimei zile, cand subscrierile erau in jurul a 50%. Suntem foarte multumiti de succesul pe care oferta l-a avut, in special pe transa alocata micilor investitori”, a declarat Razvan Pasol (foto), presedintele Intercapital Invest.

Chiar daca interesul micilor investitori nu poate sa fie considerat decat de bun augur, acestia vor plati un pret mai mare pentru actiunile TEL in comparatie cu investitorii institutionali, din cauza competitiei mai ridicate. Potrivit datelor preliminate, investitorii de retail au trimis 1.1176 ordine de subscriere, in vreme ce pe transa institutionalilor s-au inregistrat 79 de ordine.

In aceste conditii, pretul de oferta pentru transa de retail ar putea sa fie de 15,7 lei/actiune, in comparatie cu 14,9 de pe transa institutionalilor. Pretul oficial de oferta, in functie de care se vor face alocarile, va fi anuntat joi.

“Ma asteptam ca oferta sa fie suprasubscrisa, dar nu anticipam ca investitorii mici sa pluseze atat de mult. Este un semnal foarte bun ca investitorii de retail au fost interesati si au subscris, pentru ca ei vor fi cei mai activi in piata si vor sustine dezvoltarea bursei. Sper ca o parte considerabila din acestia sa fie investitori noi, care sa devina interesati, sa faca rulaje si sa creasca piata. Este un semnal foarte bun pentru Bursa, se pare ca anul a inceput optimist”, a declarat Adrian Simionescu, presedintele firmei de brokeraj Vienna Investment Trust.

Hanga, BT: Fondurile BT Asset Management au subscris. Cuzman, SIF1: Noua nu ni s-a potrivit oferta


Radu Hanga (foto dreapta), seful BT Asset Management, spune ca pretul a reprezentat un element determinant pentru subscrierile facute in special pe transa institutionalilor.

“Rezultatul ofertei nu este o surpriza, ma asteptam sa fie suprasubscrieri si am estimat un pret de oferta situat intre 15,5 lei si 16 lei. Fondurile administrate de BT Asset Management au subscris in oferta. Pe de o parte, flexibiliatea in ce priveste pretul a fost un factor important al succesului vanzarii, dar si contextul a fost favorabil de piata”, mentioneaza Hanga.

De cealalta parte, Ioan Cuzman (foto stanga), directorul si presedintele SIF Banat Crisan (SIF1), spune ca societatea pe care o conduce nu a subscris in cadrul ofertei.

“Oferta Transelectrica nu s-a potrivit cu strategia de investitii pe care noi o avem. Eu sper ca in cazul viitoarelor oferte pe care statul le va desfasura sa putem face o analiza care sa ne determine sa luam decizia de a investi”, a declarat Cuzman.

Succesul vanzarii a 15% din Transelectrica vine dupa patru ani in care investitorii de pe BVB au trebuit sa se multumeasca in cele mai bune cazuri cu transferurile unor mici companii de pe Rasdaq in piata principala, si dupa lovitura de imagine suferita anul trecut de Bursa ca urmare a esecului ofertei Petrom. Cu un context favorabil care a sustinut derularea cu succes, o flexibilitate ridicata in privinta pretului si o companie stabila si, atunci cand statul ii permite, profitabila, primul sir de privatizari din programul derulat de Guvern aduce povestea de succes si increderea ce a lipsit cu desavarsire din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri