Un pachet de actiuni reprezentand 2,59% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost transferat la Bursa, printr-o tranzactie negociata, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro).
Deal-ul a fost realizat la ora 12:12, la pretul de 0,5585 lei, similar ultimei cotatii de joi de pe piata principala. Raportat la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 7,695 miliarde lei (1,7 miliarde euro).

Tranzactia negociata nu a influentat pretul actiunilor pe piata principala, astfel ca titlurile au ramas pe scadere usoara. La ora 12:20, actiunile erau in scadere cu 0,63%, la 0,555 lei, iar operatiunile insumau doar 890.000 de lei.

De regula majoritatea pachetelor mai mari de actiuni Fondul Proprietatea sunt cumparate de investitori straini.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates (controleaza indirect 13,91% din actiuni), City of London (7,21%) si Georgia Palade van Dusen (5,5%).

Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, a vandut in ultimele luni mai multe pachete de actiuni la Fondul Proprietatea, participatia sa scazand in acest an de la 6,56%.

La 9 aprilie, investitorii straini detineau cumulat 55,24% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii romani aveau 40,36%. Fondul detinea 1,74% din propriile actiuni, pe care le-a rascumparat anul trecut si urmeaza sa le anuleze. Statul mai are 2,66% din actiuni, insa cea mai mare parte din acest pachet este blocata la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport in actiuni la alte companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri