Bursa de la Bucuresti a crescut joi cu 0,22%, contrar evolutiei de pe bursele europene, insa prudenta celor mai multi investitori a limitat lichiditatea pietei la 16,8 milioane lei (3,8 milioane de euro).
Majoritatea actiunilor deschis ziua in crestere usoara, dupa sase sedinte consecutive de corectii, in care indicele general al pietei, BET-C, a coborat cu 11,51%, scrie Mediafax.

Dupa primele 50 de minute de tranzactionare, piata era in urcare cu aproape 1% peste nivelul de miercuri, apoi indicii s-au intors aproape de nivelurile de la finalul sedintei precedente.

"Stirile negative aparute in ultimele zile au dus la instalarea pesimismului si in randul investitorilor romani. Drept urmare, dupa trecerea datelor de inregistrare, investitorii au vrut sa scape de actiuni, care sunt vazute ca un activ cu risc, si sa stea deocamdata pe cash pana vin zile cu soare", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La inchiderea pietei principale, primele zece actiuni in functie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,11% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in crestere cu 0,13%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,46%. Actiunile FP au fost singurele din acest indice care au incheiat ziua in crestere.

"Probabil ca actiunile Fondului Proprietatea au crescut datorita convocatorului AGA pentru listarea si pe bursa de la Varsovia. Pe de alta parte, cred ca cei care vand actiunile SIF-urilor anticipeaza ca venituri mai reduse in acest an la SIF-uri", a spus directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Brokerul de la Estinvest crede ca investitorii care cumpara actiuni Fondul Proprietatea mizeaza pe o crestere a pretului inainte de listarea la Varsovia.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,45%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 4,73% sau 1,3 lei in ziua ex-dividend si au ajuns la pretul de 26,2 lei. Valoarea cu care au scazut titlurile este mai redusa decat dividendul brut pe care Bursa il va acorda, de 2,1417 lei/actiune.

De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro), valoare cu 23% mai redusa fata de rulajul sedintei precedente, de 21,7 milioane lei (4,9 milioane euro).

"Lichiditatea este generata de speculatori. Multi dintre ei au vandut si acum asteapta semnale de a reintra in piata. Cred ca panica se va mentine pe piete, iar scenariul iesirii Greciei din zona euro pare cel mai fezabil. Incertitudinea maxima este ce plan se va aplica dupa iesirea Greciei" , a afirmat seful BT Securities.

Lichiditatea pietei a fost acoperita in proportie de 40% de tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea, de 6,7 milioane lei. Actiunile FP au avansat cu 2,04%, la 0,499 lei.

"Daca in urma cu doua saptamani credeam ca pietele inregistreaza o corectie tehnica, acum putem spune cu certitudine ca este un trend clar descendent. Teama ca Spania poate fi urmatoarea pe lista a produs panica in randul investitorilor, nu numai pe actiuni, dar si pe moneda euro. Nici discursurile politicienilor nu au calmat pietele, ceea ce inseamna ca se asteapta fapte si nu vorbe. Pe plan local, volumele mici sunt deteminate de retragerea cumparatorilor, precum si de teama vanzatorilor ca vor dobori piata. Vanzatorii vand atat timp cat exista o contraparte consistenta si nu reactioneaza impulsiv. Probabil, cumparatorii sunt mult mai rezervati si merg pe principiul «de ce sa cumpar astazi, cand maine poate cumpar mai ieftin»", a afirmat directorul de operatiuni al Estinvest.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 102.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de miercuri, de 347.000 de lei.

Actiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 33.000 de lei, iar pretul a scazut cu 3,67%, la 0,1575 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1%. Pietele sunt la a patra zi consecutiva de scadere, din cauza temerilor investitorilor privind situatia din Grecia si Spania. In cazul Spaniei, costurile de finantare pe termen mediu au crescut puternic joi, depasind 5% la o licitatie de obligatiuni cu maturitatea la trei si patru ani, din cauza temerilor din piete privind situatia din sistemul bancar spaniol si criza politica din Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri