Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), a limitat la 5% drepturile de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile societatii, printre acestia numarandu-se si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.
Cel mai mare actionar al SIF Muntenia este omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, care detine 5% din actiuni. La data de referinta pentru AGA, el detinea 4,65% din titlurile societatii de investitii, relateaza Mediafax.

Intre cei 37 de actionari carora le-a fost limitat dreptul la vot se regasesc compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.

Pe lista se regasesc si noua din cei zece candidati propusi de Iaciu pentru un loc in consiliul Reprezentantilor. Acestia sunt omul de afaceri Adrian Andrici (membru in actualul Consiliu), Laviniu Dumitru Beze (presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital), Olimpiu Blajut si Razvan Lefter (angajati ai Swiss Capital), Florin Cazan (Raiffeisen Capital & Investment), Stefan Cioga (Active International), Daniel Pandele (asociat si administrator Doraly Mall), avocatul Marcel Gheorghe, economistul Gabriel Vasile.

Administratorul SIF Muntenia mentioneaza ca dreptul la vot a fost limitat intrucat acestia ar actiona concertat, potrivit unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti.

Alaturi de grupul mentionat, Muntenia Invest a prezentat si trei grupuri de actionari care actioneaza concertat, insa care detin pachete mici de titluri. Din primul grup fac parte mai multe persoane care actioneaza concertat cu Muntenia Invest si detin 0,92%, iar din a doua grupare fac parte omul de afaceri Siminel Andrei doua firme si fondul de investitii Broadhurts, acestia controland 1,12% din actiuni.

Un alt grup este format in jurul lui Catalin Chelu si cuprinde sase firme si un apropiat al omului de afaceri. Acest grup are 1,33% din actiuni.
Muntenia Invest arata ca grupurile actioneaza concertat intrucat "contin entitati fizice si/sau juridice care, direct sau indirect, prin persoane implicate sau aflate in legaturi stranse, au derulat sau deruleaza operatiuni economice impreuna, cu sau fara legatura cu piata de capital, cum ar fi operatiuni cu titluri aferente Fondului Proprietatea, inainte si dupa listarea acestui emitent".

Alte motive invocate sunt ca acestea au o politica comuna, cu sau fara legatura cu piata de capital, dar si ca s-au asociat iar scopul "consta in operatiuni aflate in legatura cu unul sau mai multi emitenti (pozitii publice in legatura cu SIF-urile)".

Un alt argument este ca grupurile contin firme si sau persoane fizice care "direct sau indirect au incheiat/intermediat tranzactii cu instrumente financiare negociate in prealabil, in nume propriu sau prin persoane implicate cu acestea sau care deruleaza in mod curent tranzactii prin entitati controlate direct sau indirect de una dintre ele".

Muntenia Invest considera ca acesti investitori actioneaza concertat si pentru ca desemneaza ca mandatari aceleasi persoane pentru a le reprezenta voturile.

AGA de la SIF Muntenia, programata pentru vineri si sambata, se anunta una foarte incordata, intrucat se va discuta propunerea de revocare a actualului Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor si alegerea unuia nou. Consiliul supravegheaza activitatea administratorului societatii de investitii financiare si poate chiar propune actionarilor rezilierea contractului cu acesta.

Acelasi grup si-a exprimat nemultumirea in aprilie fata de profitul mic inregistrat de SIF Muntenia si fata de bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, SAI Muntenia, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta initiala fiind de 65,3 milioane lei.
Rezultatul voturilor exprimate in AGA din aprilie a fost neclar imediat dupa sedinta, astfel ca deciziile au fost anuntate abia dupa o saptamana.

De asemenea, la sedinta AGA din vineri si sambata, administratorii vor prezenta actionarilor un nou program de administrare si vor discuta un buget de venituri si cheltuieli rectificat pentru acest an.

Nu mai putin de 30 de candidati sunt inscrisi pentru cele 11 locuri in Consiliul Reprezentantilor, prin¬tre acestia numarandu-se si fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, prese¬dintele UniCredit Tiriac Bank, mai multi brokeri si noua membri din actualul Consiliu al Reprezentantilor.

Pe ordinea de zi a AGA figureaza si distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani.

Saptamana trecuta, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) atragea atentia actionarilor SIF Muntenia ca administratorul SAI Muntenia Invest a impus unele proceduri care ingreuneaza votul in AGA prin reprezentanti si corespondenta.

Ulterior, Muntenia Invest a anuntat ca procedurile au fost luate pentru a "proteja interesele investitorilor in fata oricaror tipuri de, eventuale, practici neloiale sau abuzuri si din dorinta marturisita de a asigura transparenta maxim posibila a intregului proces".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri