Pe 30 iunie 2009 pretul petrolului a inregistrat o crestere spectaculoasa, de 1,5 dolari/baril intr-o singura noapte, evolutie in general intalnita atunci cand la nivel global au loc evenimente geopolitice majore. Motivul real care la acel moment a dus pretul barilului la maximele ultimelor opt luni? Un trader aflat in stare de ebritate.
Financial Services Authority investigation (FSA), autoritatea bancara britanica, a dezvaluit ca la acea data Steve Perkins, senior broker in cadrul companiei PVM Oil Futures, a cheltuit 520 mil. dolari intr-o noapte pe contracte futures ce aveau ca activ suport pretul petrolului, fara sa fie mandatat de catre companie sa faca acest lucru, scrie CNBC.

In dimineata zilei de 30 iunie, unul dintre administratorii PVM Oil Futures l-a chestionat pe Steve Perkins cu privire la motivele pentru care tocmai cumparase 7 milioane barili de petrol.

Perkins a declarat ca nu isi aduce aminte sa fi facut tranzactiile, iar in cele din urma investigatia FSA a determinat ca acesta se aflase in stare de ebrietate in momentul in care a facut achiztiile. PVM a pierdut 9,7 mil. dolari din cauza acestor dealuri.

Intre orele 01:22 si 03:41, Perkins a cumparat gradual aproape 70% din piata globala, reusind sa urce cotatia barilului de la 71,4 dolari. la 73,05 dolari.

La 06:30, revenindu-si din mahmureala si realizand ce a facut, brokerul i-a transmis unui superior ca o ruda se simte rau si ca nu va putea sa ajunga la locul de munca.

Dupa investigatia FSA, Perkins a recunoscut ca are o problema cu alcoolul si a platit o amenda de 116.000 dolari, licenta acestuia fiind revocata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri