Cel mai probabil actiunile au fost cumparate de actionarul majoritar, traderul elvetian de ingrasaminte si chimicale Ameropa Holding.

Atat in cadrul deal-ului, cat si in cele doua tranzactii de pe piata principala, actiunile au fost cumparate la pretul de 11,2 lei, cu 20% sub cotatia de marti, cand a fost operat ultimul transfer.

Totodata, pretul este cu 15,4% peste cel la care s-a derulat in iunie oferta de preluare a companiei, de 9,7 lei.

Deal-ul a vizat un pachet de 5,6% din actiuni si a fost realizat pentru 7 milioane lei (1,5 milioane euro), iar titlurile cedate pe pe piata principala au reprezentat 1,1% din capitalul social si au fost vndute cu 1,1 milioane lei (306.000 de euro).

Citeste si:

Tranzactia negociata a fost realizata la ora 15:45, iar in urmatorul minut au fost cedate cele doua pachete pe piata principala.

In luna iunie, Ameropa Holding a derulat o oferta prin care a vrut sa preia 9,57% din actiunile operatorului portuar pe care nu le detinea. Operatiunea a esuat insa, deoarece a preluat doar 1,06% din titlurile Chimpex, majorandu-si participatia de la 90,43%, la 91,49%. In aceste conditii, Ameropa nu a ajuns la nivelul de 95% de la care poate delista Chimpex.

Concomitent cu oferta la Chimpex, Ameropa a derulat o operatiune similara si la Azomures (AZO), unde a platit cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro) pentru 20,56% din titlurile companiei si a ajuns sa detina peste 95% din actiuni. Ulterior, Ameropa a inceput procedurile pentru delistarea Azomures.

Raportat la pretul la care au fost realizate tranzactiile de vineri, capitalizarea Chimpex este de 126,2 milioane lei (27,6 milioane euro).