Casa de brokeraj Swiss Capital a ramas pentru al doilea an consecutiv pe primul loc in topul intermediarilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu un rulaj de 4,37 miliarde lei si o cota de piata 22,21%, intr-un an in care tranzactiile pe piata de actiuni a scazut cu 25%.
Peste 95% din valoarea transferurilor a fost acoperita de actiuni (4,25 miliarde lei si 28,57% cota de piata), brokerul lucrand in principal cu investitori institutionali. Rulajul din acest an a scazut cu 14% fata de 2011, cand compania a intermediat transferuri de 5,1 miliarde lei (21,95% cota de piata), relateaza Mediafax.

Pe segmentul de actiuni, in acest an cei mai activi trei intermediari au fost Swiss Capital (4,25 miliarde lei - 28,57% cota de piata), ING Bank (1,54 miliarde lei - 10,39% cota de piata), UniCredit CAIB (1,14 miliarde lei - 7,7% cota de piata).

ING a anuntat inca de la inceputul lunii octombrie ca va inchide operatiunile de brokeraj din Romania, ca urmare a deciziei grupului de a se retrage la nivel global de pe toate pietele unde are astfel de activitati, cu exceptia zonei Benelux si a Poloniei. ING nu a mai intermediat tranzactii la BVB din luna noiembrie.

La doar o luna dupa anuntul retragerii ING, piata a mai primit o veste proasta. UniCredit CAIB Securities si-a informat clientii ca va iesi din activitatea de brokeraj. Casa de brokeraj a mai intermediat tranzactii si in luna decembrie, in valoare de 31,6 milioane lei (3% cota de piata), din care operatiunile cu actiuni au cumulat 9,7 milioane lei.

In ultimele doua luni, alte doua banci, OTP Bank si RBS Romania, au decis sa se retraga din activitatea de brokeraj de la BVB. OTP a intermediat in acest an tranzactii de 69,2 milioane lei (0,35% cota de piata), iar RBS a avut un rulaj de 7,8 milioane lei (0,04% cota de piata).

Iesirea din piata de brokeraj vine in conditiile in care tranzactiile cu actiuni, care reprezinta principala sursa de venit a brokerilor, au scazut cu 25% in acest an, ajungand la 7,43 miliarde lei, de la 9,93 miliarde lei in 2011.

In acest an, din piata au iesit sau au anuntat ca vor iesi in total 9 intermediari, numarul caselor de brokeraj si al bancilor care activeaza in brokeraj coborand la 51. Retragerea unor nume mari de pe piata de brokeraj face bursa locala si mai putin vizibila pentru investitorii straini.

Swiss Capital a fost si in decembrie pe primul loc in topul brokerilor, cu un rulaj de 249,1 milioane lei si o cota de piata de 23,64%, iar pe locul secund a urcat IFB Finwest in principal datorita tranzactiilor mai ridicate cu obligatiuni.

IFB Finwest a intermediat in decembrie transferuri de 199,5 milioane lei (18,93% cota de piata), suma din care 177,5 milioane lei au reprezentat operatiuni cu obligatiuni. Pe segmentul de obligatiuni, casa de brokeraj a inregistrat in decembrie o cota de piata de 82,67%.

In topul pentru intregul an, IFB Finwest a urcat de pe locul 8 pe 6, cu operatiuni de 936,7 milioane lei (4,76% cota de piata). Tranzactiile cu actiuni (327,3 milioane lei) au reprezentat aproape o treime din rulajul pentru tot anul, iar rulajul cu obligatiuni a fost de 560,4 milioane lei.

BCR s-a plasat pe locul 3 in topul pentru luna decembrie (55 milioane lei - 5,22% cota de piata) si pe 5 in clasamentul pentru tot anul (1,2 miliarde lei - 6,12% cota de piata). Banca a intermediat in acest an transferuri cu actiuni de 641 milioane lei si a avut un rulaj de 529,7 milioane lei pe segmentul produselor strucurate, unde este furnizor de lichiditate pentru derivatele listate de Erste.

Bursa a inceput pe verde anul 2012, dupa o corectie de 16% in 2011, iar investitorii au vizat in principal actiunile companiilor care au distribuit dividende consistente. Entuziasmul s-a domolit apoi si odata cu incertitudinile politice multi investitori au decis sa iasa din piata pe la mijlocul anului, astfel ca rulajele au inceput sa scada.

In ultima luna a anului, indicele general BET-C a incheiat in crestere 13 din cele 17 sedinte de tranzactionare, insa variatiile au continuat sa fie reduse. Miscari de peste 1% au fost inregistrate doar in doua zile. In aceasta perioada, indicele a crescut cu 6,8% si a revenit peste nivelul de la finele anului trecut, si a incheiat anul cu un plus de 6,28%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 7,48% in luna decembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 5,13%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 18,743%, iar BET-FI cu 31,77%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri