Oficialii celor doua burse din Romania, prezenti la Forumul Pietei de Capital, au declarat ca se lucreaza intens la proiectul contrapartii centrale.

Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest, Schoenherr si Asociatii si Sibex.

Potrivit reglementarilor la nivel european, contrapartea centrala va fi obligatorie pentru tranzactiile cu derivate, in prezent fiind discutii daca contrapartea centrala sa fie obligatorie si pentru tranzactiile pentru piata spot (la vedere). La nivel european, pana in luna noiembrie, contrapartile centrale trebuie sa aiba un capital de minim 7,5 milioane euro pentru pietele de derivate.

Adi Lupsan, vicepresedinte al BVB, a declarat ca s-au facut pasi importanti in sensul concretizarii acestui proiect si crede ca va fi implementant.

“Comunicam direct cu executivul Sibex pe acest proiect, exista solutii si o vom gasi impreuna pe cea mai buna”, a explicat Lupsan.

Ovidiu Petru, directorul general al Sibex, a confirmat colaborarea cu BVB.

“Am avut foarte multe intalniri, este un proiect complex, o entitate unica ce implica multe aspecte. Asteptam deciziile actionarilor celor doua burse ca sa trecem la pasii urmatori”, sustine Petru.

Adi Lupsan a explicat pentru implemetarea proiectului contrapartii centrale trebuie respectate o serie de conditii, intre care cele macroeconomice, la care Romania se incadreaza, dar si cele legate de lichiditate, unde mai sunt multe "de tras".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri