Depozitarul Central (DC) a decontat in primul semestru din 2013 tranzactii turnaround in valoare totala de 348,5 mil. lei (78,5 mil. euro), majoritatea reprezentand bani ai investitorilor straini care pana acum nu tranzactionau pe Bursa de la Bucuresti (BVB).
Introduse de catre Depozitar cu aproape un an in urma, tranzactiile turnaround sunt schimburi de tip OTC (in afara sistemelor de tranzactionare) care au ca pereche si o tranzactie pe bursa.

Datorita tranzactiilor turnaround, brokerii care reprezinta investitorii straini pot sa cumpere actiuni de pe BVB, fara a avea deschise conturi de tranzactionare in Romania, prin intermediul brokerilor locali.

In primul semestru au fost decontate 403 de tranzactii turnaround de catre Depozitarul Central. Valoarea acestora reprezinta aproape 6% din totalul decontarilor facute de catre DC in acest an.

In pietele din regiune, tranzactiile turnaround reprezinta in medie 40-45% din totalul decontarilor.

Agalopol: Schimbam infrastructura Depozitarului pentru a putea promova in liga pietelor emergente


Depozitarul Central are in vedere in perioada urmatoare schimbarea soft-ului pentru decontarea tranzactiilor.

“Unul dintre motivele pentru care implementarea acestui soft este extrem de importanta este alinierea Depozitarului Central la noile cerinte europene. Intentia noastre este sa ne apropiem de standardele unei piete emergente. Vrem ca astfel sa indeplinim conditiile de infrastructura pentru a trece de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. Este esential sa obtinem acest statut daca vrem sa atragem mai multi bani si investitori pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat Cristian Agalopol (foto), presedintele Depozitarului Central.

Oficialii DC nu au mentionat costurile noului software.

“Suntem in curs de evaluare a ofertelor. Estimam implementarea soft-ului la jumatatea anului 2015, o data cu conectarea la sistemul Target 2 Securities, dar va fi disponibil pentru testare mult mai devreme. De asemenea, cautam solutii pentru implementara unui modul care sa permita adaptarea intre noul soft si sistemele de back office ale intermediarilor, pentru cei care nu isi pot permite investitii”, a mentionat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului.

Dupa finalizarea analizarii ofertelor, executivul Depozitarului va face o recomandare catre Consiliul de Administratie care va trebui sa obtina aprobarea AGA pentru investitie.

Agalopol spune ca dupa implementarea noului soft Depozitarul va evalua si posibilitatea de a trece la un comision fix pentru tranzactii, fata de cel variabil din prezent.

„In prezent percepem in medie 7-8 euro centi pentru o tranzactie. Am analizat comisioanele din tari precum Cehia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia sau Grecia si putem spune ca avem cele mai mici comisioane din regiune. Dupa ce vom trece la noul soft vom lua in considerare si trecerea la un comision fix, care va presupune mai multa predictibilitate a veniturilor si care este mai usor de aplicat”, afirma presedintele DC.

Depozitarul si-a bugetat profit operational in 2013, la semestru, rezutatele companiei incadrandu-se in estimarile de la inceputul anului., spun oficialii companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri