ASF a transmis Ministerului Finantelor un proiect de ordonanta de urgenta pentru stabilirea statutului Rasdaq, propunerea prevazand dreptul actionarilor de a stabili daca firmele vor fi mutate pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pe care fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa nu au reusit sa o solutioneze. Aceasta situatie a dus la numeroase dispute intre Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), CNVM si Bursa.

Totul a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, care stabilesc impartirea pietelor in reglementata si sistem alternativ de tranzactionare. Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq (in 1996), insa Comisia nu a incadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzactionare.

CNVM a stabilit, totusi, ca firmele si investitorii de pe Rasdaq trebuie sa respecte aceleasi reguli ca pe o piata reglementata, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare si dreptul actionarilor minoritari de a se retrage din actionariat inainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost ceruta chiar si de procurori, pentru a putea stabili daca unele infractiuni sunt de factura penala.

Comisia Europeana a transmis Romaniei ca ar putea primi un avertisment daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat, stabilindu-se ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Companiile listate pe o piata reglementata si actionarii semnificativi ai acestora trebuie sa respecte o serie de cerinte de raportare si transparenta prin care sa fie asigurata protectia investitorilor. Incalcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdictia de utilizare de informatii privilegiate, poate fi sanctionata chiar cu inchisoare.

Pentru listarea pe o piata reglementata companiile sunt obligate sa aiba, printre altele, o capitalizare anticipata de minim echivalentul in lei al sumei de 1 milion de euro si sa functioneze de cel putin trei ani.

Companiile care nu indeplinesc aceste conditii pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzactionare, unde cerintele sunt mai permisive.

Fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare a transmis in luna februarie un proiect de act normativ catre Ministerul Finantelor Publice si Guvern care viza solutionarea statutului pietei Rasdaq. Propunerea CNVM asigura actionarilor firmelor de pe Rasdaq dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare se vor muta.

Dupa ce atributiile CNVM au fost preluate la finalul lunii aprilie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Ministerul Finatelor a restituit ASF proiectul transmis de Comisie. ASF a revizuit proiectul de lege si, la inceputul lunii iulie, l-a transmis Ministerului Finantelor Publice si Parlamentului spre promovare.

"Ulterior, ca urmare a solicitarii Ministerul Finantelor Publice, proiectul de lege a fost refacut de ASF sub forma unei ordonante de urgenta, ultima forma revizuita a acesteia fiind inaintata spre promovare catre Ministerul Finantelor Publice prin adresa ASF nr. A/6504/23.08.2013", se arata intr-un raspuns transmis de ASF la solicitarea Mediafax.

In paralel cu proiectul de act normativ emis de ASF, la Senat au fost depuse doua propuneri legislative care prevedeau desfiintarea pietei Rasdaq si mutarea firmelor pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare. Cele doua proiecte au fost initiate parlamentari din mai multe partide, iar saptamana trecuta au primit aviz negativ de la Comisia de buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

"Din partea ASF la dezbaterile respective a fost prezent domnul vicepresedinte Mircea Ursache. In cadrul dezbaterilor, reprezentantul ASF a sustinut necesitatea solutionarii cat mai rapide a acestei problematici, dar nu a formulat solicitarea ca proiectele legislative respective sa primeasca aviz negativ. Cele doua propuneri legislative au primit aviz negativ in urma dezbaterilor dintre membrii comisiei respective si nu ca urmare a solicitarii domnului vicepresedinte Mircea Ursache", se mai arata in raspunsul ASF.

Unul dintre proiecte, sustinut de mai multi senatori PSD, a fost respins marti de Senat.

Proiectul prevedea ca Bursa sa notifice companiile de pe Rasdaq care indeplinesc conditiile pentru transfer pe piata reglementata, iar actionarii acestora sa decida unde va fi mutata firma, pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare. Daca AGA stabilea mutarea pe un sistem alternativ de tranzactionare, firma era obligata sa rascumpere titlurilor actionarilor care nu erau de acord cu aceasta decizie. Daca timp de un an actionarii nu luau nicio decizie privind mutarea de pe Rasdaq, firmele erau mutate automat pe un sistem alternativ de tranzactionare infiintat de BVB, ATS Rasdaq. Si in acest caz, firmele erau obligate sa rascumpere actiunile detinute de investitorii care nu erau de acord cu transferul.

Al doilea proiect pentru clarificarea statutului Rasdaq a fost depus de mai multi deputati PDL si prevedea incadrarea Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a inclus in proiectul de ordonanta transmis in iulie catre Ministerul Finantelor posibilitatea ca firmele de pe Rasdaq sa poata fi mutate pe o piata reglementata, daca indeplinesc conditiile de admitere, sau in caz contrar pe un sistem alternativ de tranzactionare.

Proiectul ASF prevede dreptul actionarilor de a se retrage din actionariatul unei firme, la un pret echitabil, daca AGA nu decide transferul pe o piata reglementata, respectiv pe un sistem alternativ de tranzactionare care respecta anumite reguli specifice unui piete reglementate.

Totodata, autoritatea vrea crearea unor sisteme alternative de tranzactionare pe care sa se aplice reguli specifice unei piete reglementate in ceea ce priveste drepturile actionarilor si obligatiile firmelor cotate pe aceste sisteme.

"Subliniem ca solutia propusa nu prevede expres desfiintarea pietei Rasdaq, ci intentioneaza o tranzitie lina a societatilor comerciale pe sisteme de tranzactionare care se incadreaza in tipologia locurilor de tranzactionare prevazute de legislatia europeana si nationala in domeniu, care sa aiba in prim-plan respectarea vointei emitentului privind tranzactionarea pe un sistem de tranzactionare sau altul, precum si a intereselor si drepturilor legitime ale actionarilor de pe piata de capital", mai afirma reprezentantii ASF.

Pe piata Rasdaq sunt listate 1.022 de societati, cu o capitalizare totala de 8,3 miliarde lei (1,86 miliarde euro). In ultimii sase ani, aproape jumatate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu. Tranzactiile din acest an abia au insumat 212 milioane lei (48,1 milioane euro), fata de 218,6 milioane (48,9 milioane euro) in 2012. In 2011, investitorii au transferat actiuni de 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul din 2013 este cu mult sub cel inregistrat in 2007, cand a fost un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata operata de BVB sunt cotate actiunile a 81 de companii, cu o capitalizare de 110,4 miliarde lei (24,81 miliarde euro). La aceastã suma se mai adauga si capitalizarea Nuclearelectrica, de 3,17 miliarde lei (714,5 milioane euro), calculata in functie de pretul la care sunt tranzactionate in prezent drepturile de alocare aferente actiunilor vandute de companie in oferta pentru listare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri