Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind modul in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a impus Hidroelectrica sa vanda energie populatiei, dupa ce productorul de energie si Fondul Proprietatea (FP) au reclamat ca tarifele sunt sub costul de productie.

"Investigatia va fi finalizata cel mai devreme in a doua jumatate a anului", a declarat pentru Mediafax presedintele Consilului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

ANRE a decis anul trecut ca populatia va fi alimentata in regim reglementat doar cu energie furnizata de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, fiind exclusi producatorii in termocentrale si unitati regenerabile.

Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, spunea in luna decembrie a anului trecut ca decizia ANRE va cauza Hidrolectrica pierderi de 30 de milioane de euro, intrucat compania va fi obligata sa vanda la 114 lei pe MWh, in timp ce costul de productie este de 160 lei pe MWh.

Chiritoiu a mentionat ca Nuclearelectrica nu a depus la Consiliul Concurentei o plangere similara.

Consiliul Concurentei a...

Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Totodata, Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, a inaintat Consiliului Concurentei o alta plangere, legata de pretul prea mare al apei uzinate folosita de Hidroelectrica la productia electricitatii.

Potrivit lui Borza, costul apei uzinate inseamna costuri de 80 milioane de euro pe an pentru Hidroelectrica.

Problema pretului apei folosite in productia de electricitate de hidrocentrale si termocentrale a fost abordata anul trecut si de Dan Gheorghiu, consilier al premierului Victor Ponta, care spunea ca Departamentul pentru Energie a propus Guvernului sa reduca pretul apei uzinate, dar Ministerul Mediului blocheaza discutiile.

Citeste si:
Auchan preia oficial magazinele Petrom
UPDATE: Consiliul Concurentei...

Hidroelectrica si Nuclearelectrica asigura, impreuna, aproximativ 50% din necesarul de electricitate la nivel national.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Hidroelectrica vrea sa preia active ale UCM Resita, CEZ si Enel