Fondul Proprietatea poate incepe al treilea program de rascumparari

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat saptamana trecuta reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei, prin anularea unui pachet de actiuni rascumparate de FP in anul 2011.

Capitalul Fondului va scadea de la 13,778 miliarde lei, la 13,538 miliarde lei, scrie Mediafax.

Pachetul de actiuni care va fi anulat reprezinta 1,74% din titlurile Fondului Proprietatea si a fost rascumparat prin primul astfel de program derulat de FP, in anul 2011.

"Reducerea capitalului social este efectiva incepand cu 24 februarie 2014 (luni - n.r.), data de la care Avizul ASF nr. 1/21 februarie 2014 este efectiv. In acest sens, incepand cu 24 februarie 2014, noua valoare a capitalului social subscris al Fondului este de 13,538 miliarde lei, iar valoarea capitalului social varsat este de 13,172 miliarde lei. In ceea ce priveste al treilea program de rascumparare, administratorul Fondului doreste sa informeze actionarii si investitorii ca va fi initiat dupa publicarea hotararii AGEA nr. 15/22.11.2013 in Monitorul Oficial al Romaniei - procesul este in prezent in derulare", se arata intr-un comunicat transmis, luni seara, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de administratorul Fondul Proprietatea, compania Franklin Templeton.

Intr-o AGA derulata la inceputul lunii februarie, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, le-a spus actionarilor ca FP al treilea program de rascumparare poate incepe doar dupa ce vor fi anulate o parte dintre actiunile proprii pe care Fondul le detine, intrucat a fost atinsa limita maxima legala de 10% din propriile titluri pe care o companie le poate detine.

Citeste si:
Apple a devenit cea mai valoroasă companie din lume
Apple a devenit cea mai...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul lunii ianuarie, actionarii institutionali straini detineau 53,31% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane fizice din Romania aveau 19,83% din titluri. Investitorii institutionali din Romania detineau 8,83% din actiuni, iar investitorii persoane fizice straini aveau 5,63%.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, care inaintea ofertei de cumparare derulata anul trecut de FP avea putin peste 5% din capitalul Fondului. Compania de administrare a investitiilor City of London avea 4,87% din actiuni inaintea ofertei.

Citeste si:
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni
Fondul Proprietatea anunta un...

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de luni in scadere cu 0,12%, la 0,814 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,215 miliarde lei (2,486 miliarde euro).

Titlurile Fondului se tranzactioneaza in prezent cu 34% sub activul net pe actiune de la finalul lunii ianuarie, de 1,2339 lei. La finalul lunii ianuarie FP avea un activ net de 14,895 miliarde lei (3,111 miliarde euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri