Actionarii SIF Oltenia (SIF5) nu aU luat nicio decizie privind distribuirea de dividende, respingand atat propunerea Consiliului de Administratie, cat si solicitarea unor actionari care au cerut un dividend mai mare decat cel propus de administratori, informeaza Mediafax.

.

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a propus un dividend de 0,16 lei/actiune. Dividendele, in suma de 92,8 milioane lei (20,9 milioane euro), reprezinta peste 71% din profitul net realizat in 2013, de 130 milioane lei (29,4 milioane euro).

Pe de alta parte, omul de afaceri Gheorghe Iaciu si trei fonduri ING, care detin cumulat 7,33% din titlurile SIF Oltenia, au solicitat acordarea unui dividend brut de 0,21 lei/actiune, respectiv 121,8 milioane lei (27,4 milioane euro). Dividende propuse de acestia reprezinta aproape 94% din profitul inregistrat anul trecut de companie.

AGA a respins insa cele doua propuneri, potrivit unui comunicat transmis, marti, de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In aceste conditii, dintre toate cele cinci SIF-uri, numai SIF Moldova (SIF2) va acorda dividende in acest an.

Actionarii SIF Oltenia au aprobat, marti, bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit net de 90,1 milioane lei, cu 31% sub castigul consemnat anul trecut, ca urmare a scaderii veniturilor cu 35%, la 256,4 milioane lei. Cheltuielile estimate pentru acest an scad cu 37%, la 149,1 milioane lei.

Bugetul nu ia in calcul o eventuala vanzare a actiunilor pe care SIF Oltenia le detine la BCR (aproape 6,3%), insa conducerea societatii de investitii financiare nu o exclude nici in acest an cedarea pachetului de titluri.

"Finantarea politicii investitionale va fi realizata cu precadere din fonduri obtinute din dezinvestire sau din actiuni speculative pe piata de capital. Aceasta si pe considerentul ca nivelul de lichiditati provenit din dividende este anticipat a se incadra in valori comparabile cu cele obtinute in exercitiul financiar anterior. Programul de vanzare va viza, in special, restructurarea calitativa a portofoliului, urmand a se renunta, in limita posibilitatilor, la acele participatii care nu au adus venituri din dividende si care nu prezinta perspective de dezvoltare in viitor (...) Se cuvine a mentiona aici ca bugetul de venituri si cheltuieli propus este unul prudent, care nu ia in consideratie o eventuala vanzare cu caracter «exceptional» a participatiei detinute in Banca Comerciala Romana", se arata in proiectul de buget prezentat actionarilor.

Conducerea SIF Oltenia mentioneaza ca va solicita acordul actionarilor, intr-o adunare generala extraordinara, daca va aparea posibilitatea unei "valorificari superioare" a participatiei de la BCR in urma intalnirilor cu "conducerea Erste Group sau cu alti potentiali investitori interesati de plasamentul BCR". Pentru intrunirea AGEA este nevoie de un cvorum foarte ridicat, de minim 75% la prima convocare si, respectiv, de 50% la a doua convocare.

SIF Oltenia este singura SIF care nu a vandut actiunile detinute la BCR, cea mai mare banca dupa active din Romania, in baza unei intelegeri care a fost agreata de Erste si SIF-uri in septembrie 2011.

AGA a decis si numirea lui Victor Capitanu (partener la casa de investitii Capital Partners) membru in Consiliul de Administratie pe locul ocupat provizoriu de Lucian Buse. Capitanu a depus singura candidatura pentru acesta pozitie.

El a fost numit in CA membru provizoriu la inceputul lunii aprilie, alaturi de Nicolae Stoian (reprezentant al Compartimentului de Control Intern al SIF Oltenia) si Carmen Popa (avocat la casa de avocatura Tumbar Cega&Popa), pe locurile ramase vacante dupa demisiile prezentate la finalul lunii martie de Petre Ghibu, Daniela Toader si Ana-Barbara Bobirca. Ultimii trei au fost sustinuti la alegerile din 2013 de omul de afaceri Florin Pogonaru.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus, in urma cu doua saptamani, ca SIF Oltenia sa convoace actionarii pentru alegerea a trei membri in CA, pe locurile ramase vacante in urma demisiilor de la finalul lunii martie. Decizia ASF a venit in conditiile in care la acel moment din cei sapte membri ai Consiliului de Administratie al SIF Oltenia patru erau provizorii. Un loc era vacant inca din aprilie 2013, cand au fost alesi doar sase membri in CA, iar pe pozitia respectiva a fost numit Buse.

Din Consiliul de Administratie al SIF Oltenia mai fac parte Tudor Ciurezu (presedinte CA si director general), Anina Radu si Cristian Busu. Ghibu, Toader si Bobirca au demisionat in aceeasi zi in care CA-ul a respins solicitarea fondului de investitii Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief de introducere pe ordinea de zi a AGA de la finalul lunii aprilie a unui punct privind inlocuirea auditorului financiar al SIF Oltenia. Solicitarea a fost respinsa intrucat nu a fost transmisa in original.

Fondul Business Capital for Romania Opportunity este detinut de BCR, iar un alt investitor important al fondului este presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

Demisiile au venit la aproape o luna dupa ce presedintele CA si directorul general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, a infirmat unele declaratii ale Anei Bobirca, printre care si negocierea vanzarii pachetului de actiuni detinut de SIF Oltenia la BCR.

Atat Ciurezu, cat si Pogonaru, sunt membri in Consiliul de Supraveghere al BCR. Potrivit ASF, SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4), Dragos Bilteanu (presedinte CA si director general al SIF Banat-Crisana), Ion Stancu si El Lakis Najib (membri CA ai SIF Banat-Crisana) si Biofarm detin cumulat 5,7% din actiunile SIF Oltenia.

Un pachet depasind usor 5% din titlurile SIF Oltenia este detinut si de SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea (presedinte CA si director general al SIF Moldova), Claudiu Doros (vicepresedinte CA si director general adjunct al SIF Moldova) si Catalin Jianu Dan Iancu (membru CA al SIF Moldova). Acestia detin impreuna 5,04% din titlurile SIF Oltenia.

Totodata, ASF a stabilit ca trei fonduri de pensii si un fond de investitii administrate de ING actioneaza concertat si detin impreuna 6,07% din actiunile SIF Oltenia.

Un pachet important de actiuni, reprezentand 8,78% din actiunile SIF Oltenia, era detinut anul trecut de Erste Bank, BCR si mai multe fonduri si vehicule de investitii administrate de acestea, insa ASF nu a mai tranmis in acest an ca acesti investitori actioneaza concertat.

Actiunile SIF Oltenia sunt suspendate de la tranzactionare pana la ora 16:25, pentru intrunirea AGA si informarea investitorilor cu privire la deciziile luate. Pretul acestor titluri a crescut cu 0,43%, la 1,885 lei. La aceasta cotatie, SIF Oltenia are cea mai mare capitalizare bursiera dintre cele cinci SIF-uri, de 1,093 miliarde lei (246,3 milioane euro). Actiunile SIF Oltenia sunt tranzactionate la o diferenta de 28% fata de valoarea activului net pe actiune de la finalul lunii martie, de 2,6186 lei.

SIF Oltenia a incheiat primul trimestru cu un profit de 6,9 milioane lei, cu mult sub castigul din perioada similara a anului trecut, de 30,8 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri