Vicepresedintele ASF, Mircea Urasche, a declarat pentru wall-street.ro ca isi doreste, ca parte a programului de restructurare a activitatii Autoritatii, sa relocheze mai multi oameni in directiile de supraveghere electronica si de protectie a consumatorilor. Pe partea de supraveghere electronica, oficialul ASF a spus ca isi doreste peste 20 de specialisti, in contextul in care departamentul are in prezent 12 pozitii, in timp ce directia care urmareste protectia investitorilor are doar 5 functionari.

"Sunt singurul care a cerut ca, in cadrul programului de restructurare, sa se faca mutari de personal. As vrea sa dublez numarul celor care se ocupa de supravegherea electronica a pietei, pentru o mai mai buna urmarire a abuzului de piata", a subliniat Mircea Ursache, la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresi, EY Romania, SIF Muntenia si SAI Muntenia Invest.

De altfel, seful celui mai mare administrator de fonduri din Romania, Dragos Neacsu, a sesizat ca motto-ul pietei de capital ar trebui sa fie "less regulation, more supervision", sesizand faptul ca reglementari exista, poate chiar in exces, dar ASF ar trebui sa isi imbunatateasca supravegherea, pentru ca sunt multi care ocolesc reglementarile.

Cu privire la departamenului din ASF de protectie a consumatorului, vicepresedintele Autoritatii a sesizat ca, spre deosebire de alte institutii ale statului, ASF nu are un sector de protectie a consumatorului cu prea multe puteri. "Ce bine ar fi fost sa fi avut si noi dreptul, asa cum au comisarii de la Consiliul Concurentei, sa putem ridica calculatoare, sa demaram propriri de conturi sau executari silite. De exemplu, CSA pe partea de amenzi are dreptul acesta. CNVM nu avea dreptul acesta, pentru ca toate amenzile se duceau la autoritatile locale. Avem acum spre aprobare la Senat un text de lege care sa permita ca 50% din amenzile aplicate pe piata de capital sa intre in conturile ASF si in caz de necolectare sa putem incepe executarea silita", a explicat Ursache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri