Autoritatea britanica de reglementare a pietei financiare vrea sa il amendeze pe un fost trader al Deutsche Bank, Christian Bittar, cu 10 milioane lire sterline (17 milioane dolari), cea mai mare penalizare impusa vreodata de institutie impotriva unei persoane, pentru manipularea dobanzilor.

Bittar a fost anuntat recent de Autoritatea pentru Conduita Financiara (FCA) ca urmeaza sa fie penalizat pentru incercarea de manipulare a dobanzilor interbancare, a declarat o sursa apropiata situatiei, transmite Bloomberg. Amenda ar fi cu mult mai mare decat cea de 9,6 milioane de dolari impusa unui investitor din Dubai, Rameshkumar Goenka, pentru manipularea actiunilor la bursa din Londra, care este cea mai mare aplicata pana acum de FCA, potrivit Mediafax.

Institutia a anuntat ca se pregateste sa amendeze cel putin alti sapte traderi pentru implicarea lor in incercarile de manipulare a dobanzilor interbancare de la bursa londoneza.Cel putin doi dintre acestia vor fi amendati cu peste 1 milion de lire fiecare, potrivit unor persoane apropiate situatiei.

"Amenda propusa spune foarte multe despre intentia autoritatii de reglementare de descurajare a acestor practici", a declarat Simon Hart, avocat la firma RPC, care nu este implicat in acest caz. Bittar poate contesta amenda la o comisie din cadrul FCA, formata din avocati si economisti, iar daca va pierde poate recurge la instanta.Procesul de apel poate dura ani de zile, asa cum s-a intamplat in cazul lui Ian Hannam, fost bancher la JPMorgan Chase. Luna trecuta, acesta a pierdut apelul pentru anularea unei amenzi de 450.000 de lire care dateaza din 2012, dar instanta a decis totusi revizuirea acesteia.

Bittar, care lucreaza in Singapore pentru fondul de hedging Bluecrest Capital Management, a refuzat sa comenteze. Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a declarat ca banca germana colaboreaza cu autoritatile de investigare in legatura cu manipularea Libor. Reprezentantii FCA si Bluecrest au refuzat sa comenteze. Deutsche Bank este una dintre cele sase banci care au fost amendate in decembrie de Comisia Europeana pentru manipularea dobanzii interbancare Euribor, pentru tranzactii in euro, si Libor, pentru tranzactiile in yeni.

Autoritatea germana Bafin anticipeaza sa finalizeze un raport privind manipuloarea Libor la jumatatea acestui an. Bittar, in varsta de 42 de ani, a fost unul dintre cei mai bine platiti traderi ai Deutsche bank, inainte de a fi concediat in decembrie 2011, dupa ce banca a constatat ca acesta s-a asociat cu un trader al Barclays pentru manipularea dobanzilor.El a pierdut bonusuri de circa 40 de milioane de euro, dupa ce a fost concediat, au spus surse apropiate situatiei.Cel putin noua companii financiare, inclusiv Deutsche Bank si Barclays, au fost amendate cu peste 6 miliarde de dolari in ultimii doi ani pentru manipularea Euribor sau a altor dobanzi de referinta.Libor este dobanda de referinta pe o piata a instrumentelor financiare de la ipoteci si pana la imprumuturi studentesti, de peste 360.000 de miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri