Martea Neagra. Rubla s-a prabusit dupa decizia istorica a bancii centrale. Bancher rus: Am ramas fara cuvinte. Este un esec rasunator

Rubla a continuat sa se deprecieze puternic marti, la peste 80 de unitati pentru un dolar, in ciuda deciziei surprinzatoare a bancii centrale de a urca dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, investitorii anticipand ca guvernul va incepe sa controleze fluxurile de capital pentru a tempera scaderea.

Moneda rusa a scazut pe parcusul sedintei marti cu 19%, la 80,1 unitati fata de dolar, cel mai mare declin din 1998, cand Rusia a intrat in incapacitate de plata a datoriilor in moneda locala, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax. La 17:12 ora Moscovei (16:12 ora locala), rubla se tranzactiona la 72,99 unitati pentru un dolar.

Cititi si Masuri extreme in Rusia dupa caderea rublei: dobanda cheie a fost marita cu 6,5 puncte procentuale peste noapte

In acelasi timp, randamentele obligatiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%. De la incursiunea a armatei ruse in Crimeea din luna martie, costurile de finantare ale Rusiei au crescut cu 11,5%. Potrivit analistilor, guvernatorul bancii centrale Elvira Nabiullina ar putea lua masuri ca sa controleze fluxurile de capital pentru a sprijini rubla, grav afectata de scaderea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse de statele din Vest. De la inceputul anului, moneda rusa a scazut cu 54% fata de dolar.

Rusia Dreapta, al treilea mare partid din parlamentul rus, a propus saptamana trecuta adoptarea unui proiect de lege prin care companiile sunt obligate sa transforme in ruble pana la 50% din veniturile obtinute in valuta, mutare menita sa incetineasca deprecierea monedei nationale. In luna decembrie, banca centrala a cheltuit, fara succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, in timp ce, la nivelul anului, institutia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale in acest sens.

Citeste si:
Tensiunile SUA-Rusia au dus la deprecierea rublei, la nivelul din 2016
Noile sanctiuni ale SUA...

"Am ramas fara cuvinte. Este un esec rasunator pentru banca centrala", a afirmat Jean-David Haddad, strategist pentru pietele de capital emergente al OTCex Group. Haddad a adaugat ca Rusia ar trebui sa anunte chiar astazi un set de masuri pentru controlul fluxurilor de capital. "Este ultima solutie", a spus el.

Potrivit premierului Dmitri Medvedev, guvernul rus se va intruni marti intr-o sedinta pe politici financiare. Banca centrala a Rusiei a decis, luni spre marti noapte, sa urce dobanda cheie cu 6,5 puncte procentuale, la 17%, marcand cea mai mare crestere intr-o singura zi din 1998 pana in prezent, cu scopul de a sprijini rubla si a atenua presiunile inflationiste.

"Economia nu poate rezista la acest nivel al dobanzilor. Sa speram ca va fi doar o masura temporara", a declarat pentru Bloomberg Vladislav Korochkin, prim vicepresedinte al asociatiei de intreprinderi mici si mijlocii Opora Rossii.

Economistul sef al bancii ruse Vnesheconombank, Andrey Klepach, a afirmat la randul lui ca decizia bancii centrale va afecta negativ cresterea economica, adaugand ca institutia ar trebui sa ofere lichiditate in piata pe termen lung pentru a sprijini economia si rubla. Potrivit estimarilor bancii centrale, PIB-ul rusiei s-ar putea contracta anul viitor cu cel putin 4,5% in situatia in care pretul petrolului va fluctua in jurul a 60 dolari pe baril.

Citeste si:
Dolarul american, cea mai mică valoare din august 2019 față de leul...
Euro, la cel mai mare nivel...

Foto: Shutterstock / ruble


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri